• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mora Aronsson, biolog på SLU:s Artdatabanken, listar tre invasiva arter och dess konsekvenser. Foto: SVT

Rapport: Invasiva arter dödligare än befarat

Uppdaterad
Publicerad

Invasiva främmande arter har orsakat eller bidragit till utrotningen av hela 60 procent av de arter som registrerats ha försvunnit från jorden. Det visar den största globala vetenskapliga undersökningen på området hittills.

Att främmande invasiva arter kan tränga ut och hota både inhemsk flora och fauna är väl känt. Men dagens rapports slutsatser är ändå överraskande, även för experter.

– Att mer än hälften av alla artutrotningar beror på invasiva arter, det var lite nytt – och skrämmade, säger Mora Aronsson, biolog på SLU:s Artdatabanken.

Ska vända förlust av biologisk mångfald

142 länder är medlemmar i den mellanstatliga organisationen IPBES, och det är en unik rapport som publiceras i dag.

13 000 vetenskapliga undersökningar har utvärderats under fyra år av forskare från hela världen, och rapporten ska användas som ett underlag för att nå målen i det globala Kunming-Montrealavtalet; att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald som pågår, där många arter på jorden riskerar att utrotas.

Den goda nyheten, enligt rapporten, är att arbete mot utbredningen av invasiva främmande arter gör skillnad.

– Vi ser det till exempel i det framgångsrika arbetet med att hejda mårdhunden från att ta sig över gränsen från Finland. Men det gäller många fler arter. Om vi inte tar ett rejält krafttag nu så kommer problemen bara att förvärras. Med de pågående klimatförändringarna är detta ett allvarligt problem för hela jordklotet, säger Mora Aronsson.

Regeringen satsar 150 miljoner

Regeringen har tidigare fått omfattande kritik av landets länsstyrelser för att ha sparat in på pengar till olika naturvårdande områden, något som drabbat bekämpningen av invasiva främmande arter på land.

Men i dag blev det klart att regeringen kommer att satsa 50 miljoner per år de kommande tre åren just mot invasiva arter. Fast i år blir det fortfarande inga pengar, och därmed färre insatser i landet. Något som kommer att påverka bekämpningen negativt, enligt flera experter som SVT talat med.

– Även om man får tillbaka pengarna till nästa år så kanske det tar mer än två år innan man är tillbaka där man var. För en av de viktigaste sakerna när man jobbat mot invasiva arter är att man måste vara kontinuerligt på ,för att bli av med dem, säger Mora Aronsson.

Invasiva arter som hotar Sveriges natur

Invasiva arter

Enligt rapporten från IPBES finns det över 37 000 etablerade främmande arter registrerade globalt, både djur, växter, svampar och mikroorganismer.

Av dem betecknas över 3 500 som invasiva, med dokumenterad påverkan på miljön. De kan alltså skada både människor och djur, och andra arter, och har varit drivande eller bidragande faktorer till över hälften av de registrerade arter som utrotats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.