Regeringen mildrade lagen som ska stoppa miljardflödet till kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Staten riskerar att förlora miljarder i en pågående misstänkt bedrägerihärva som beskrivs som Sveriges största genom tiderna. Skatteverket har slagit larm till regeringen som förberett en lagändring. Men det ursprungliga lagförslaget har mildrats efter kritik från näringslivet, och kommer inte längre att omfatta alla delar av de misstänkta miljardbedrägerierna.

Totalt kan uppemot hundra bolag vara inblandade. Polisen misstänker att man gör mängder av snabba affärer med framför allt mobiltelefoner och IP-telefoni för att kunna plocka ut momspengar som aldrig betalats in.

– Det är kriminella nätverk som försöker sno åt sig skattebetalarnas pengar. De riskerar att gå in i den organiserade brottsligheten, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Enligt Skatteverket har man hittills kommit över drygt tre miljarder men slutsumman kan landa ännu högre. Bolagen omsätter sammanlagt minst 20 miljarder, och bedrägeriexperter betecknar härvan som den största som drabbat Sverige.

Skatteverket slog larm

Omfattningen gör härvan svår att överblicka och utreda. Skatteverket har därför föreslagit en lagändring som skulle göra upplägget omöjligt inom de aktuella branscherna. (Se faktaruta nedan).

I våras tog regeringen fram ett lagförslag som skickades på remiss, och nyligen skickades ett lagförslag över till lagrådet.

Men regeringen har på flera punkter mildrat förslaget, efter kritik från telekombranschen som menat att regeländringarna skulle öka företagens administrativa börda.

Man har bland annat flyttat fram datumet för när lagen ska träda i kraft. Och kanske viktigast: i den första versionen ingick handel med både mobiltelefoner och IP-telefoni, men nu gäller lagändringen bara mobiler.

Både Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket hade velat ha kvar IP-telefonin.

– Vi ser att det förekommer bedrägerier med den typen av tjänster, och det var självklart ett önskemål från Skatteverket att även den skulle omfattas, säger Liz Kilenius, sektionschef på Skatteverket.

”Kärnan är telefonerna”

Magdalena Andersson bekräftar att man tagit hänsyn till näringslivets kritik, men anger också ett annat skäl till varför IP-telefonin försvann:

– Det tycks som att kärnan i bedrägerierna har varit telefonerna, inte tjänsterna.

Men SVT:s granskning visar att IP-telefonin i själva verket spelar en tung roll i den nu pågående härvan. I ett av de centrala bolagen, vars VD häktats i sin frånvaro, har den omsatt miljarder.

– Vi börjar med det här (mobiltelefonerna). Så följer vi frågan noggrant så får vi se om vi behöver återkomma, säger Magdalena Andersson.

Så påverkas det misstänkta upplägget av lagändringen

Regeländringen kallas för omvänd skattskyldighet, och betyder att man flyttar skyldigheten att betala in moms från säljare till köpare.

På så sätt gör man det misstänkta bedrägeriupplägget omöjligt.

Upplägget bygger på att säljaren tar ut moms från köparen, som säljaren sedan ska betala in till staten, medan köparen kan göra avdrag för den.

Men genom att köparen gör avdrag utan att säljaren betalar in moms, så blir resultatet en förlust för statskassan.

När köparen i stället själv ska betala in momsen direkt till staten, så kommer man inte längre att kunna lura systemet.

Källa: Finansdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet