Tillsammans med V och MP presenterade S under måndagen sitt förslag för att höja pensionerna.
– Vi kommer att presentera formerna för ett garantitillägg. Vårt fokus har varit att höja pensionerna. Det är i de lägre inkomstnivåerna vi hittar kvinnorna, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) under pressträffen.
V:s partiledare Nooshi Dadgostar hävdade att måndagens förslag var ”den största pensionsreformen som presenterats i modern tid”. Under pressträffen berättade hon vad förslaget ska innebära för Sveriges pensionärer:
– En halv miljon får tusenlappen extra i månaden. Det är de som i dag har en allmän inkomstgrundad pension upp till 11 846 kronor i månaden som får det i år. Nästa år kommer de som har 12 000 kronor i månaden att få det.
”Återkommer till hur det ska finansieras”
Med på pressträffen fanns också MP. De poängterade att tillägget inte påverkar bostadstillägget.
– Sammantaget får drygt en miljon pensionärer mer pengar i plånboken tack vare den här reformen. Garantitillägget är en ny permanent reform vars första utbetalning föreslås ske i augusti 2022.
V menar att förslaget inte är ett sätt att runda riksdagens pensiongrupp;
– Det här är ett första steg mot att breda löntagargrupper ska få högre pensioner. Den grupp som funnits i riksdagen har inte levererat. Egentligen skulle man behöva höja pensionerna ännu mer, sa Dadgostar (V).
Under måndagens pressträff presenterades inte hur det här förslaget ska finansieras.
– Reformen väntas kosta 9,4 miljarder kronor under år 2023. Vi kommer att återkomma till hur det här ska finanseras, sa Shekaribi (S).
”Tycker den borde läggas ner”
Just finansiering var det som Centerpartiet ställde sig mest frågande till efter måndagens pressträff.
– Det är väldigt många frågor kvar efter den här presskonferensen. Mest grundläggande hur det ska finansieras. Det är ändå 9,4 miljarder kronor. Det är inte så smart att runda pensionsgruppen, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.
Frågan kring huruvida förslaget borde tagits upp i pensiongruppen var inget som Sverigedemokraterna funderade kring:
– Vi sitter inte med i pensionsgruppen och vi tycker att den borde läggas ner. Det är såklart positivt att S nu vill höja pensionerna. Det här har vi pratat om i flera år. Nu vill vi titta närmare på det här förslaget, sa Julia Kronlid som är partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.
I Sverige finns drygt 2,3 miljoner pensionärer sammanlagt.