I slutet av november hittades en levande klumpfisk uppspolad på land i Ängelholm. Fisken togs till Øresundsakvariet, som är en del av Köpenhamns universitet i Helsingör, men dog en månad senare av för mycket stress.
Nu har en ny klumpfisk hittats. Den här baddaren fångades söder om Helsingör den 19 december och transporterades till akvariet där den har acklimatiserat sig bra.
– Det är första gången vi har en klumpfisk som blivit så hemtam i våra förhållandevis små bassänger, säger Marinbiolog Jens P Jeppesen på Øresundsakvariet enligt ett pressmeddelande.
Dör av köld
Allt fler klumpfiskar påträffas i Öresund, både levande och döda. Det senaste halvåret har det rapporterats in närmare 40 klumpfiskar på den svenska och danska sidan av Öresund, och det är ett rekord. Aldrig förr har det dokumenterats så många klumpfiskar i svenska och danska farvatten. Klumpfisken klarar inte det kalla vattnet i Öresund på vintern utan blir lamslagen av kölden och driver i land och dör av köld.
– Øresundsakvariet är alltid mycket intresserade av att få in både levande och döda exemplar av den här fisken för att öka vår kunskap om arten och dess förekomst i våra farvatten, säger Jens P Jeppesen.
Så snart det är möjligt kommer den nya klumpfisken att transporteras till Nordsøen Oceanarium i Hirtshals där bassängerna är större.
Fakta klumpfisk:
Klumpfisken är en stor och långsam fiskart med säregen kroppsform.
Kroppen är oval, hög och kort. Den är känd som den största av alla benfiskar och kan bli fyra meter lång och väga över 2500 kg.
Källa: Øresundsakvariet