“Trycket på sjukvården ökar ganska långsamt.” “Situationen kan inte jämföras med i våras.”
Så sa Anders Tegnell så sent som i slutet av oktober.
Men smittspridningen har ökat dramatiskt i landet och i dag vårdads totalt 2389 patienter för Covid-19 i Sverige – den högsta noteringen hittills, visar SVT:s genomgång av regionernas rapporter.
Nya skärpta råd
Nya skärpta nationella råd har införts för att bromsa spridningen av covid-19. Människor uppmanas nu bland annat att stanna hemma vid symptom, begränsa nya kontakter och bara umgås i en mindre krets, resa på ett smittskyddssäkert sätt och arbeta hemma så mycket som möjligt. Alla ska även undvika trängsel i samband med jul- och mellandagshandeln.
“En kamp”
Stockholm är den region med flest antal patienter. Där är läget mycket ansträngt, framförallt inom intensivvården.
– Just nu är det en kamp för att ligga steget före. Våra akutsjukhus öppnar alla intensivvårdsplatser de kan och det finns tillgängliga platser men medarbetarna sliter hårt. Vi arbetar intensivt för att hitta fler sätt att utöka vården, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.
”Kan sluta riktigt illa”
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har tidigare sagt att kulmen på pandemin kan komma någon gång före, eller under, julhelgen.
– Risken är alltså stor för en ökad smittspridning och det kan sluta riktigt illa, varnar Carlson.
Så är läget i din region
Region Totalt antal inlagda
Västernorrland 78
Västmanland 60
Västra Götaland 355
Örebro 40 (från 13/12)
Östergötland 99
Stockholm 801
Södermanland 46
Uppsala 106
Värmland 34
Västerbotten 27
Jämtland 18
Jönköping 73
Kalmar 28
Kronoberg 43
Norrbotten 32
Skåne 359
Blekinge 23
Dalarna 50
Gotland 14
Gävleborg 88
Halland 15
Hela Sverige 2389
Fotnot: Tre av Sveriges regioner, Gotland, Västmanland och Örebro, har inte rapporterat dagens siffror än. I de fallen har vi valt senast rapporterade uppgifter.
Antalet inrapporterade inlagda kan skilja sig i denna artikel mot det som redovisas i artikeln Corona i intensivvården och slutenvården. Detta beror på att den bygger på Folkhälsomyndighetens data som ännu inte har uppdaterats. I den här artikeln har SVT själva samlat in uppgifter från regionerna.