Donald Trump har hamnat i otaliga bråk med media. Det började redan under presidentvalskampanjen och har fortsatt under tiden som president. Foto: TT

Konservative strategen om Trumps krig mot media: Det är inte snyggt – men det fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps strid mot media har pågått sedan hans presidentkampanj startade och fortsätter under presidentskapet. Varför han gör det? För att det fungerar, säger Christopher C. Hull vid en konservativ tankesmedja i Washington D.C.

Donald Trump har hamnat i otaliga bråk med media. Det började redan under presidentvalskampanjen och har fortsatt under tiden som president. Han har till och med hävdat att han ska ha en gala där han ska dela ut pris till de medier som han anser rapporterat mest ohederligt.

– Det han håller på med är inte snyggt, men det fungerar. Han har kapitaliserat på uppfattningen som många amerikaner har om att media har slagsida åt vänster, säger Christopher C. Hull vid den konservativa tankesmedjan Center for security policy.

”Han gör som media”

– Jag erkänner att han twittrar saker som inte är sanna, men det gör media också, säger Hull.

Exempelvis avgick tre journalister på CNN, en av Donald Trumps största fiender, i somras sedan en artikel ogrundat pekade ut en av presidentens medarbetare för att ha samröre med en rysk investeringsfond.

– Det vore bra om såväl Donald Trump som journalister hade landets bästa mer för ögonen. Han ökar på den fientliga inställningen folk har till media, men kriget om information har pågått lika länge som Amerika varit en republik, menar Christopher C. Hull.

Stort genomslag

Erik Åsard, som är professor i Amerikastudier vid Uppsala universitet, har följt Donald Trump länge.

– Även som affärsman hade han en hatkärlek till medierna. Man kan ha förståelse för att han som makthavare inte tycker om att bli granskad, men man kan inte försvara de utspel som han står för.

– Han har minimal förståelse för författningen. Men han är framgångsrik med sina twittermeddelanden och får ju ett väldigt stort genomslag med dem.

Så har Trumps bråk med media trappats upp

  • Januari 2018. Donald Trump säger att han ska ha någon form av prisutdelning där de mediebolag som rapporterat mest ohederligt kommer att få en utmärkelse.
  • Oktober 2017. Efter att NBC rapporterat om att källor berättat att Trump vid ett möte på Pentagon sagt att han ville att USA skulle tiofaldiga sin kärnvapenarsenal så twittrade han att det var dags att utmana tv-bolagens licenser. Detta eftersom han hävdade att NBC:s nyhet var ”fake news”.  ”Ett hot som är ett knivhugg i hjärtat på det som utgör grunden för amerikansk demokrati, ” the first amendement”´, enligt SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.
  • Augusti 2017. Tump retweetar och raderar sen ett meddelande med ett tåg som rammar CNN-logon. Detta just efter Charlottesville-protesterna då en man som demonstrerat med nynazister dödat en kvinna genom att köra in i en folkmassa.
  • Maj 2017. Trumps återvalskampanj anklagar CNN för censur eftersom han inte får sända en reklamfilm som anklagar journalister, däribland Wolf Blitzer från CNN, för att ägna sig åt fejknyheter. Kanalen svarar med att deras annonspolicy innebär att de bara sänder sanna budskap, och det som president Trump vill saluföra är falskt.
  • Januari 2017. När Donald Trump svärs in som president visar bilder från ceremonin att antalet besökare var färre än när Barack Obama svors in 2009. Ändå hävdade presidentens dåvarande pressekreterare, Sean Spicer, att det var fler än någonsin som närvarat. Senare försvarade Trumps rådgivare, Kellyanne Conway, de oriktiga uppgifterna med att Sean Spicer använt sig av alternativa fakta.
  • Juli 2016. När Donald Trumps vicepresident Mike Pence hade ett kampanjmöte tilläts inte Washington post-reportern Jose A. DelReal närvara. Först försökte han komma in som reporter, och sedan, efter att han lämnat sin dator i bilen för att på så sätt kunna hävda sin rätt att delta som privatperson, fick han återigen inte komma in i lokalen.
  • December 2015. Under sin kampanj för att bli amerikansk president gick han hårt åt media upprepade gånger. Vid ett kampanjmöte i december 2015 fick reportern Katy Tur från NBC ledas ut till sin bil i skydd av säkerhetstjänst efter att Donald Trump piskat upp stämningen mot henne så pass mycket att det ansågs finnas en fara för hennes säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.