Statsminister Magdalena Andersson (S) uppgav förra veckan att en kompletterande analys av det säkerhetspolitiska läget ska göras.
I dag meddelar utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) att samtliga riksdagspartier bjuds in till samtal.
– Dels för att göra en analys av hur invasionen av Ukraina påverkar Sverige och den säkerhetspolitiska situationen. Och dels föra att ta upp alla våra olika försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten, säger Ann Linde i Morgonstudion.
– Syftet är ju naturligtvis att se hur påverkar det som har hänt nu Sverige och vad får det för konsekvenser för våra olika samarbeten.
”Natofrågan är något som diskuteras”
Frågan om en svensk medlemsansökan till Nato har varit högaktuell den senaste tiden, där oppositionen har tryckt på för att Sverige ska ingå i en försvarsallians.
Kommer Natofrågan diskuteras inom ramen för den kompletterande analysen?
– Alla riksdagspartierna får absolut ta upp vilka frågor man vill i de här överläggningarna, så det får man räkna med. Och Natofrågan är något som diskuteras överallt hela tiden, säger Ann Linde.
”Lugnt och sansat”
Försvarsminister Peter Hultqvist betonar att frågan om ett svenskt medlemskap i Nato inte går att förenkla till ett ”ja eller nej”.
– Vi får ta det här lugnt och sansat, säger han.
– Vi har i dag en bred palett av samarbeten. Vi är i Natos partnerskap och just nu samarbetar vi väldigt nära med Nato när det gäller informationen om hur situationen ser ut i Ukraina och hur det kan påverka Sverige och även hela Norden, säger han.
Enligt Hultqvist har Sverige redan pågående beredskapsanpassningar och övningsverksamhet som visar på förmåga att ”samverka”. Bland annat inom ramen för den den brittiska snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force.
Han hänvisar också till flera övningar, bland annat en nyligen utförd med Finland på Gotland. Snart inleds också övningen Cold Response i Norge med 35 000 soldater, där Sverige deltar med 1 600.
Peter Hultqvist reser i dag, måndag, till Finland för att träffa landets försvarsminister Antti Kaikkonen.
– Det är självklart att vi också diskuterar frågor som handlar om Nato. Vi agerar ju också gemensamt inom ramen för Nato för båda är med i partnerskapet.