Ripås om flyktingavtalet: Rwanda skaffar sig diplomatiskt kapital

Uppdaterad
Publicerad

Om en veckan väntas de första asylsökandena komma från Storbritannien till Rwanda i enlighet med det nya flyktingavtalet. Ett avtal som fått kritik från människorättsorganisationer och som även överklagats.

Det brittiska asylavtalet innebär att en del asylsökande skickas omedelbart till Rwanda. Asylprocessen kommer ske där och Storbritannien står för kostnaden. För Rwanda kan avtalet vara ett sätt att lyfta en annan bild av landet, enligt SVT:s korrespondent Johan Ripås, i Morgonstudion.

– Regeringen här i Rwanda, som fått mycket kritik för brott mot mänskliga rättigheter, har en möjlighet här att skaffa sig diplomatiskt kapital. Man samarbetar med Europa, man är en partner som blir beroende av varandra och därmed öppnar man för ett bättre förhållande där kritik kanske blir svårare att framföra. 

Asylsökandes situation i landet

Men avtalet, som har överklagats, har mött kraftig kritik från bland annat människorättsorganisationer. Det handlar exempelvis om att människor som i många fall riskerat livet för att ta sig till Europa för att söka asyl, skickas till ett annat land som inte har samma yttrandefrihet och rättigheter som man känt behov av, berättar Ripås. 

– Sen har många tyckt att det är väldigt svårt att veta exakt hur de asylsökandes situation kommer se ut i Rwanda på sikt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.