Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i svenska Röda Korset. Foto: TT

Röda Korset: Språkgaranti för flyktingar fungerar inte

Uppdaterad
Publicerad

Det kan dröja flera år innan asylsökande i Sverige får undervisning i svenska, trots att det är något som enligt lag ska erbjudas. Nu varnar Röda Korset för att lagen inte längre fungerar i praktiken och kräver att regeringen gör mer.

En stor majoritet av befolkningen tycker det är viktigt att asylsökande får lära sig svenska så fort de kommer till Sverige. Det visar en undersökning som Röda Korset och Novus låtit göra.

– Språket är nyckeln för att komma in i det svenska samhället och den möjligheten får man inte i dag i tillräcklig utsträcking, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i svenska Röda Korset.

”Måste till mer resurser”

För att få svenskundervisning via SFI krävs att man både fått uppehållstillstånd och en fast adress i landet, en process som kan ta flera år.

I dag finns det en lagstiftning som säger att man redan som asylsökande har rätt till svenskundervisning. Men enligt Röda Korset fungerar den lagen inte längre i praktiken.

– Resurserna är inte tillräckliga och därför måste regeringen tillsätta mer resurser för att det ska fungera, säger Ulrika Årehed Kågström.

I stället är det frivilligorganisationerna som går in och hjälper de asylsökande med språkträningen, men det är långt ifrån tillräckligt. Nu kräver Röda Korset att regeringen agerar och ser till att lagen följs.

Viktig fråga enligt svenskarna

– Röda Korset har i dag verksamhet på 80 procent av landets asylmottagningar men det kan bara vara ett komplement till den språkundervisning man borde ha rätt att få på annat håll, säger Ulrika Årehed Kågström, och fortsätter:

– Som asylsökande måste man komma igång med språket omedelbart vilket också stämmer väl överens med hur svenska folket ser på det. Enligt vår undersökning så anser tre av fyra svenskar att man ska ha rätt till svenskundervisning så fort man kommer till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.