Statistik från så väl Sverige som internationellt visar att de som dör efter coronasmitta oftast är gamla människor. Allra värst ser det ut för äldre med andra underliggande sjukdomar. Men när det gäller behovet av intensivvård är fördelningen i åldrar mer oklar. I Sverige har så här långt hälften av de som intensivvårdats varit i aktiv ålder, under 65 år. Det framgår av siffror från svenska intensivvårdsregistret SIR som SVT tagit fram.
Det är väldigt få fall hittills som behövt intensivvård i Sverige, men bara under den senaste veckan har antalet unika patienter gått från 20 till 55.
Det är fortfarande för små tal för att dra starka vetenskapliga eller statistiska slutsatser.
– Vi ser att både medelåldern och medianåldern är 62 år. Så vi har lite yngre patienter än det man sett till exempel i Italien, säger anestesiläkare Johnny Hillgren, ordförande för intensivvårdsregistret.
Liknande siffror från USA
När Folkhälsomyndigheten på torsdagens presskonferens fick frågor om en 27-åring som vårdats på intensiven sa statsepidemiologen Anders Tegnell att fallet var väldigt ”udda”. Han sa då att ”i stort sett alla som dör eller som behöver intensivvård är över 80 till 90 år”.
Det ger en helt annan bild än statistiken hittills i intensivvårdsregistret för de svenska fallen. Enligt registret har det funnits 9 patienter mellan 20 och 49 år, 20 patienter mellan 50 och 65 år, 20 mellan 66 och 79 år och bara 6 personer på 80 år eller mer.
Generaldirektör, Johan Carlsson, var den från Folkhälsomyndigheten som svarade på mediernas frågor i dag. Han ville inte kommentera om han står bakom Anders Tegnells uttalande, men han tycker att de har varit tydliga med fakta.
– I åldrar under 65 finns också de stora grupperna människor, man får värdera siffrorna efter hur många som utsatts för smittan, men för unga friska personer är risken relativt liten, säger han.
Även i USA visar färska siffror att 47 procent av de som intensivvårdats varit personer under 65 år. I Nederländerna har hälften av de som vårdats på intensiven varit under 50 år.
Tegnell: Går inte dra slutsatser
Ungefär hälften av de som hittills har vårdats på intensiven för coronaviruset tillhör riskgrupper, att vara över 65 år är i sig en riskgrupp eller att ha en underliggande sjukdom. Hittills har kvinnor utgjort knappt 20 procent av patienterna.
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell går siffran i intensivvårdsregistret inte att dra slutsatser av.
– På sikt kommer det definitivt inte vara hälften av intensivvårdspatienterna som är under 65 säger han.
Finns det då en möjlighet att myndigheten tonat ned risken för människor i aktiv ålder att bli allvarligt sjuka?
Anders Tegnell står för det han sa på presskonferensen gällande risk för dödsfall, säger han – men han säger inte samma sak gällande hur många i åldrar under 65 som kan behöva intensivvård.
Hur stor bedömer han då att risken är för 40, 50, 60- åringar i Sverige att hamna på intensiven om man insjuknar?
– Det vet vi inte i dag, svarar Anders Tegnell.