Foto: TT

Rusning efter vita tänder

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill fler uppfylla drömmen om ett vitt, bländande vackert leende. Men priset kan vara högt, i form av frätskador på tandköttet och påverkan på emaljen för resten av livet. Tandläkare och experter varnar unisont för att laborera själv med billiga produkter köpta på nätet.

Han klistrar på en remsa på tandraden och låter den sitta i 20 minuter. Sedan drar han bort den.

– Mina tänder ser väldigt mycket fräschare ut. Det förändrar hela utseendet och gula tänder är inte kul, säger 65-årige Lasse Lundberg, som regelbundet bleker tänderna hemma med medel som han köper via nätet.

– Jag hade aldrig hört talas om preparatet, men fick några remsor av min plastdotter som kom hem från Dubai och det funkade förvånansvärt bra.

Intresset för tandblekning ökar, och rejält på vissa håll. 2010 hade Folktandvården i Stockholm 2 891 patienter som blekte tänderna. Sedan dess har siffran ökat stadigt, och i fjol var motsvarande siffra 4 360.

Privata aktörer

Pia Wahlstedt, tandläkare och klinikchef för en av Folktandvårdens mottagningar, märker av det ökade intresset i huvudstaden:

– Oh ja, det har ökat jättemycket. Tandvård kan generellt kännas som dyrt och lite onödigt. Men så kommer man på att man vill bleka tänderna för att se fräsch ut.

Hon säger att det för några år sedan var mest kvinnor som ville bleka tänderna. Men nu är kundkretsen bredare, både vad gäller ålder och kön. Den bilden bekräftas av flera, bland annat företaget Brilliant smile i Göteborg.

– Intresset ökar i alla åldersgrupper och definitivt bland män. Det är en kosmetisk behandling som är okej för killar att bry sig om, säger Josefina Häller, marknadschef på företaget.

Folktandvårdens siffror i Göteborg och Malmö visar dock inte alls på samma trend som i Stockholm – i stället syns en minskning av antalet patienter eller antalet tandblekningar under de senaste åren. Det betyder inte att man inte vill bleka tänderna utanför Stockholm, tror Häller:

– Nej det här är väldigt populärt i Göteborg och även i andra stora städer. Vi har inga egna salonger utan är återförsäljare, men privata aktörer och tandläkare utför till allra största del blekningar, säger hon.

Ingen fluga

Eva Hultén har jobbat som tandläkare i många år inom allmäntandvården, men slutade på grund av diskbråck. Sedan nio år tillbaka driver hon kliniken Eva Hultén Tandblekning AB.

-Mina vänner sade, ska du verkligen satsa på det här. Det kan vara en tillfällig innegrej, det är inte här för att stanna. Men folk är mer och mer medvetna och det här har spridit sig från USA, säger hon.

Även hon märker av ett bredare kundspann.

– Den äldsta mannen var 70 år, och jag har haft två kvinnor som var över 80 år. Så var det inte i början.

Hon varnar för att köpa billiga preparat via nätet:

– Det florerar så mycket på internet. Det kan vara blekgel som är för sur och förstör emaljen.

Framtida besvär

Josefina Häller och Pia Wahlstedt varnar även dem för bland annat frätskador och emaljpåverkan.

– Man ska passa sig. För oinsatta kan det vara svårt att förstå hur ämnena påverkar och vad de gör med tänderna. Porerna öppnas och man gör en djuprengöring – då gäller det att det är rätt material, säger Wahlstedt.

Det bästa är att gå till en legitimerad tandläkare eller tandhygienist, anser hon.

– Annars kan man få besvär med tandkött som fräter. Man har bara en uppsättning tänder och börjar man laborera själv utsätter man sig för risken för att få framtida besvär. Man kan få påverkan på emaljen och så lever man med det resten av livet.

Trots de starka varningarna är Lasse Lundberg, som köper preparat på nätet, inte märkbart oroad för konsekvenser.

– Nej, jag har läst, testar och kollat runt. Precis efteråt ilar det lite men det försvinner. Jag håller på ett par gånger per år och har inte haft några biverkningar alls. Jag rekommenderar det här till alla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.