Det har stormat kring SSU Skåne den senaste veckan och ordförande Mansour Ahmed pekas ut som en av de personer som uppträtt hotfullt och stört ordningen under SSU:s distriktsårskonfernes i fjol.
Mansour Ahmed arbetar åt Transportarbetareförbundet i Helsingborg och är ordförande för LO-facken i Helsingborg. Han sitter också i kommunfullmäktige i Helsingborg. I dessa sammanhang kallar han sig Ahmed Mansour, medan han inom SSU använder namnet Mansour Ahmed. Men det handlar om samma person.
– Det som nu händer inom SSU kan komma att påverka LO-uppdraget. Inom partiet gör vi nu en egen granskning av beskyllningarna och har även en dialog med SSU i Helsingborg, säger Mikael Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Helsingborg.
Ordförandeskapet under lupp
Mansour Ahmed valdes till distriktsordförande i SSU 2017 och till LO-ordförande 2018. Han är även ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige.
– Skulle det visa sig att anklagelserna mot Ahmed Mansour om hans beteende stämmer så kan det förstås få konsekvenser även för hans ordförandeskap i LO, säger han.
SVT Nyheter har i flera dagar sökt Mansour Ahmed för en kommentar men inte lyckats. Han har däremot uttalat sig för TT där han ber om ursäkt till de som kan ha tagit illa vid sig av hans beteende.
Mikael Andersson uppger att han har haft ett samtal med Ahmed Mansour men vill inte säga vad det gav.
Han betonar att det i slutändan är LO-facken som äger frågan om ordförandeskapet.
En bråkig kultur
Det som hände på SSU:s distriktsårskonferens 2017 finns dokumenterat i en intern rapport där fyra personer, som satt i presidiet, var för sig beskriver hur de upplevde en hotfull stämning med skrik och oordning. ”Ombuden från Malmö och Helsingborg störde mötet genom att stå upp och skrika. Många ombud och andra gäster blev uppskrämda och en del grät av det som hände”, står det bland annat i rapporten. Mansour Ahmed nämns som en dem som störde ordningen, tillsammans med en riksdagskandidat från Malmö.
Enligt en tidigare SSU-ordförande i Skåne har det varit varit bråk även på tidigare årsmöten.
– Många var jätterädda på distriktsårsmötet 2014. Det var nästan som ett skräckkabinett, säger Filip Roslund, distriktsordförande i Skåne 2013-2016.
Han är besviken på partiledningen i Skåne och på SSU:s förbundsstyrelse för att de inte har agerat kraftfullt redan för flera år sedan.
Socialdemokraternas ordförande i Malmö, Joakim Sandell, sa under torsdagen till SVT Nyheter att moderpartiet kunde ha agerat tidigare.
– Det är lätt att vara efterklok, skulle jag recensera vårt arbete skulle vi satt tydligare press på SSU-förbundet, att de skulle ta initiativ till dialogmöten tidigare än 2017.