– Studier visar att de allra flesta har lägre klimatpåverkan än kött, säger Hanna Karlsson Potter, som forskar på just miljöeffekter av vegetariska proteinkällor.
När det gäller klimatpåverkan analyseras produktens livscykel hela vägen fram till konsument. Det handlar bland annat om gödning, tillverkning och transporter.
Mer än klimatpåverkan
Men att enbart titta på klimatpåverkan är inget Hanna Karlsson Potter rekommenderar.
– Det är olyckligt när det blir ett starkt fokus på klimat. Det finns ju andra aspekter, som till exempel påverkan på biologisk mångfald.
Siffrorna som presenteras i videon är framtagna baserat på livscykelanalyser och visar ett representativt värde på klimatpåverkan för de olika produkterna. Det finns alltid osäkerheter i beräkningar av koldioxidutsläpp.
Produkter som jämförs
• Sojaprotein, kommer från sojabönor. Processen ser lite olika ut beroende på produkt, men i grunden handlar det om att utgå från torkat sojaprotein där övriga ämnen från sojan har tagits bort.
• Svampprotein (ofta quorn), görs av protein från mögelsvamp, så kallat mykoprotein. Proteinet odlas i stora sterila tankar med syresatt vatten där man tillsätter stärkelse.
• Tofu och tempeh görs av sojabönor. Tofu tas fram i en process som kan liknas vid att ysta ost medan tempeh består av bönor som pressas ihop och fermenteras till tjocka kakor.
Källa: WWF Vegoguiden/Wikipedia