”Hesa Fredrik”, eller VM-signalen är ett av flera sätt som vi varnas på när det finns ett viktigt meddelande till allmänheten. Foto: TT

Så får du information om VMA-larm

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga VMA-larm har gått ut under den senaste veckan på grund av de pågående skogsbränderna. Men hur kan man vara säker på att nås av viktig samhällsinformation?

Ha på telefonen, lyssna på radio eller titta på tv och lyssna efter signallarm – det är tipsen för att hålla koll på VMA-larm som berör dig. Under den senaste veckan har det gått ut 13 VMA-larm som har uppmanat boenden i de områden som är värst drabbade av skogsbränderna att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster eller att snabbt evakuera. SMS Alarm ansvarar för att skicka ut larmen och det görs via följande kanaler:

  • Radio och tv – det primära VMA-systemet är att man går in och bryter radiosändningar och lägger en textremsa i tv-sändningarna för att informera om larmet. Att detta är det primära systemet är sedan gammalt och i en tid när man kan förutsätta att många varken lyssnar på radio eller tittar på tv ifrågasätts nu om det verkligen är rimligt att se radio och tv som de viktigaste kanalerna för att nå ut med viktig samhällsinformation på.  
  •  SMS – sedan i fjol är det möjligt att skicka ut sms till alla som befinner sig inom ett visst område. Genom ett dataprogram med en kartfunktion kan SOS Alarm bestämma om larmet ska nå hela Sverige eller ett område med en radie på ner till 50 meter. SOS Alarm går via de svenska telefonoperatörerna för att få uppgifter om de telefonnummer som befinner sig inom det utvalda området så att alla påslagna telefoner där får larmet. Även alla nummer knutna till en adress som befinner sig inom området får meddelandena. Det går dock inte att skicka ut meddelandena exakt samtidigt till alla då det skulle riskera att överbelasta telefonnätet. ”Det kan därför ta upp till en halvtimme för alla i en större stad att få larmet”, säger Johnny Blanck på SOS Alarm. Meddelandena kan också hindras från att komma fram ifall man har en dålig mobiltäckning och är därför inte 100 procent pålitliga.  
  • VM-signalen – en varningssignal som ljuder med en sju sekunders signal omväxlande med 14 sekunder tystnad under minst två minuter.  
  • Talmeddelande till fasta telefoner inom det aktuella området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet