Se Örtspa på Elins torp i SVT Play
Rengörande ansiktsmask
- 2 msk renat vatten eller icke-kolsyrat mineralvatten
- 2 små nävar var av gurkörtsblommor, daggkåpa och persilja
- 1 nypa persiljefrö
- ca 1 msk mandelmjöl
Så gör du
Lägg örterna i en skål, slå på vattnet och mixa eller mortla till en pesto.
Det går att använda masken med en gång, som den är, eller lägga till nån matsked mandelmjöl – bara precis tillräckligt för att strukturen på masken ska bli till en jämnare smet.
Stryk ut masken över rengjord, fortfarande fuktig hud och låt verka i 20–30 minuter, gärna med benen högre än huvudet, så att det rinner ner en massa nytt blod i ansiktet.
Skölj bort masken, först med först ljummet och sen kallt vatten, för att stänga porerna. Avsluta med ett sammandragande blomstervatten eller en toner.
Om ingredienserna
Gurkört, daggkåpa och persilja fungerar lugnande och mjukgörande på torr och känslig hy. Persilja är full med a-vitamin, hudens bästa vän, och persiljefrö är anti-inflammatoriskt.
Persiljeplantan är tvåårig och går i blom andra året, spara en planta över vintern så kan du samla frö följande sommar. Daggkåpa har använts för att stoppa blod och inom sårvård. Gurkört innehåller GLA, vilket folk som håller på med hudvård och åldrande är väldigt uppspelta över.
Mandelmjöl brukar säljas bland kakingredienser på mataffären, och fungerar lenande och slipande på känslig hy. Mjölet går att byta ut mot valklera, som är svårare att få tag på, men som används vid mycket fet hy eller finnar.
Treblomstvätt
- 1,25 dl kärnmjölk
- 1 msk torkad kamomill
- 1 msk torkad lindblom
- 1 msk torkad fläderblom
Så gör du
Mät upp kärnmjölk och örter i ett vattenbad. Värm mycket försiktigt, koka inte, i upp till 30 minuter.
Ta av värmen och låt stå i ytterligare två timmar. Sila och förvara i kylen. Håller sig i upp till två veckor.
Använd mjölken genom att stryka eller badda över ansiktet, och sen torka eller skölja av. Avsluta med att badda ansiktet med ett sammandragande blomstervatten, hamamelisvatten till exempel.
Om ingredienserna
Kärnmjölk får man genom att kärna syrad grädde till smör: när man vispat tillräckligt länge skär sig grädden, och kvar blir smör och kärnmjölk. Kärnmjölk är ett gammalt trix inom hudvård och rengöring, och gissningsvis borde mjölksyrebakterierna som finns i den syrade grädden vara extra snälla mot fejan.
Kamomill, lind och fläder går att plocka själv, men alla är också lätta att hitta på närmaste hälsokost. Det enda man ska vara noga med när man plockar är förväxlingsrisken: det finns en elak falsk fläder. En bra metod är att hålla koll på en certifierat äkta fläder, och sen bara plocka sin fläder när den blommar: då vet man att det blir rätt.
Fläder har använts av viktorianska damer som ville få klarare hy, och både fläder och lind ökar cirkulationen, vilket är bra, medan kamomill är en klassisk sårört.
Blomstervatten är en biprodukt som kommer till när man gör eteriska oljor. Det vanligaste är rosenvatten, men det finns blomstervatten från en hel massa blommor. Hamamelis, eller trollhassel som den heter på svenska, fungerar sammandragande. Om du inte har en vattenbadskokare går det lika bra att fylla en kastrull med en bottenskyl vatten, och sen sätta ner en metallbunke i kastrullen.
Örtolja, ”istället-för-hudkräm”
- 1 del ringblomma
- 2 delar vegetabilisk olja
Så gör du
Lägg ringblommorna i en genomskinlig glasburk och fyll på med olja. Undvik att proppa burken full, lämna lite utrymme högst upp ifall oljan vill jäsa eller pysa.
Ställ burken i solen och låt dra i tre veckor. Skaka nån gång om dagen. Om det mycket blommor i burken, vänd på den då och då, så att de som är överst hamna underst.
Efter några veckor är oljan klar. Sila bort blommorna, släng i komposten och fyll oljan på en mörk flaska, allra helst med droppmynning, så slipper man slabba ut så mycket varje gång.
Använd oljan istället för hudlotion, som badolja, istället för raklödder eller som en ingrediens när du gör andra hudvårdsprodukter. På vintern är den perfekt att boosta ansiktskräm med: ta några droppar i handen och blanda med din vanliga ansiktskräm bara.
Om ingredienserna
Receptet gäller torkad ringblomma. Används färsk så ökar mängden en del. Då ökar risken för att oljan härsknar, men så länge alla växtdelar är helt täckta av olja brukar det gå bra.
Ringblomma är en superklassisk ingrediens i hudsalvor, och ringblommeolja kan används mot allt från spruckna läppar, små brännsår, solsveda och, enligt internet, för att lindra symtomen av hemorrojder. Blomman innehåller små mängder salicylsyra, vilket kan vara bra att veta.
Det går att använda vilken vegetabilisk olja som helst, beroende på smak, men jag föredrar sesamolja.
Badbomb
- 1 tsk torkade lavendelblommor (motsvarande 5–6 kvistar lavendelblom)
- 1 msk citronsyra
- 3 msk bikarbonat
- 1 tsk vegetabilisk olja, mandelolja till exempel
- 10 droppar eterisk lavendelolja
Så gör du
Se till att allt du jobbar med, inklusive du själv, är helt torrt – annars aktiveras bomben i förtid.
Blanda de torra lavendelblommorna med citronsyra och bikarbonat. Rör ner den vegetabiliska oljan, droppa över den eteriska oljan och blanda väl. Placera några små kakformar på ett bakplåtspapper eller på en torr diskbänk och skeda över blandningen. Pressa ner den ordentligt i formarna med baksidan av en sked, annars blir bomberna sköra.
Låt stå över natten, eller i ett par dagar, tills blandningen torkat och stelnat. Vänd formarna upp och ner och knacka i botten för att få bomben att lossna. Förvara torrt, inslagna i aluminiumfolie eller i en glasburk. Använd genom att släppa ner i ett varmt bad en kall vinterdag.
Om ingredienserna
Lavendel är en den traditionella tvättörten, och den fungerar även lugnande – ett kvällsbad som doftar lavendel kan ge bättre sömn.
Eterisk olja och vegetabilisk olja är två helt olika saker.
En bra vegetabilisk olja ska vara luktfri, så när som på en svag naturlig doft av växten som oljan utvunnits ur. Mandelolja ska alltså inte lukta mandelblom. Om den gör det har någon tillsatt eterisk mandelolja, som alltså är ett destillat av mandelblom. På samma sätt är eterisk lavendelolja ett destillat av lavendelblommor, och används som parfym och inom aromaterapi.
Vegetabiliska oljor kan användas frikostigt, medan eteriska oljor är starka och bara ska användas droppvis.
Hårtvätt för brunett
- Några blad murgröna
- En liten näve åkerfräken
- En till ett par liter vatten
Så gör du
Koka upp vatten, kasta ner lite murgröna och åkerfräken, lägg på ett lock och låt svalna till kroppstemperatur.
Böj dig framåt och häll hälften av avkoket över håret. Massera hårbotten med cirkulära rörelser. Häll resten av avkoket över håret medan du ruffsar håret och gnuggar hårbotten. Avsluta med att skölja i kallt vatten, eller hälften vatten och äppelcidervinäger.
Att tvätta håret i murgröna är inte alls samma sak som att tvätta håret med löddrigt schampoo, men på semestern, när man kanske saknar avlopp, är det ett lätt och snabbt sätt att fräscha upp håret, utan att ens behöva reflektera över allt som skulle kunna vara skadligt för jord och djur i ett vanligt, löddrigt schampoo.
Om ingredienserna
Murgröna innehåller saponiner – alltså typ tvål. Idén till den här hårtvätten fick jag genom ett gammalt fransk recept på tvättmedel för handtvätt av kashmir och annan superkänslig ull. Murgröna används också i mjällschampoo. Som tvättmedel rekommenderas murgröna bara till svart tvätt, eftersom den kan den ge lite mörkare färg. Så blondiner bör utesluta murgrönan och bara använda åkerfräken, som innehåller silica och stärker håret.
För att göra franskt handtvättmedel: koka upp 1 lite vatten, kasta ner 115 gram murgröna, sjud i fem till tio minuter och låt svalna. Använd istället för tvättmedel, enligt instruktioner för just den superkänsliga ull du vill tvätta.
Tvål
Fettfas
- 187 g kokosfett
- 322 g olivolja
- 225 g rapsolja
- 30 g bivax
Vattenfas
- 270 g örtavkok
- 102 g kaustiksoda
Doftfas
- 18 g honung
- 2 msk malt kaffe
- 4-7 droppar eterisk olja
Viktiga förberedelser
Använd skyddsglasögon, långärmad tröja, förkläde och handskar när du hanterar kaustiksodan och tvålmassan. Kaustiksoda är starkt frätande och används som propplösare. Se till att använda ren kaustiksoda, som inte blandats med andra propplösande grejer. Två märken som har ren kaustiksoda är Nitor och Gripen. På innehållsförteckningen ska det bara stå en enda grej: natriumhydroxid.
Det finns en episk scen i filmen Fight Club som illustrerar vad som händer om man får kaustiksoda på huden, och hur man neutraliserar den: med ättika. Se till att ha en öppnad flaska ättika till hands, och använd lite ättika i diskvattnet för att få bort allt det basiska när du diskar grejerna.
Det här receptet kommer från Yle, och är halverat. Det går alltså alldeles utmärkt att dubblera receptet. Då blir det tillräckligt mycket tvålmassa för att fylla två brödformar (alltså såna där avlånga plåtformar som man gräddar formfranska i).
Mise en place är viktigt när man gör tvål: börja med att mäta upp alla ingredienser (utom den eteriska oljan) och att ställa fram alla grejer du behöver.
Så gör du
Örtavkok
Gör ett örtavkok genom att koka upp lite mer än 270 gram vatten och kasta ner halv näve nässlor och en halv näve tallbarr. Låt svalna under lock och mät sen upp den exakta mängden (alltså 270 gram).
Man kan använda andra örter också, men jag ville att min tvål skulle kännas som att ta en kåsa kaffe i skogen. Tänk bara på att använd snälla örter: man använder tvål så pass ofta att risken för allergi ökar. Starka örter, som johannesört, straffar ut sig.
Oljefasen
Man pratar om tvåltillverkning i faser: fettfas, vattenfas och doftfas. Fett kommer först: värm oljor och bivax i en kastrull på svag värme. När oljorna är varma och bivaxet smält helt ställer du kastrullen att svalna.
Vattenfas
Minns du SIV från kemin? Samma sak här, superviktigt: Soda I Vatten. SIV! Glöm inte. Genomför vattenfasen utomhus, eller under en stark fläkt. Mät upp örtavkoket i en värmetålig och stadig glasbunke, och vispa sen ner kaustiksodan med en träslev. Det här leder till värmeutveckling och blandningen kan fräta bort färg från köksinredningen: var superförsiktig och stänk inte. Gå undan medan kaustiksodan reagerar med vätskan: gaserna som bildas är farliga att andas in.
Blanda fettfasen med vattenfasen
När den kemiska reaktionen lugnat ner sig börjar vattenfasen svalna den med. När både fettfasen och vattenfasen har samma temperatur, nånstans strax under 60 grader, rörs vattenfasen ner i fettfasen. Den här delen av processen kallas för förtvålning. Det är en uråldrig uppfinning, en folkteknik: nu förvandlas fettet till tvål och den farliga luten försvinner.
Den tråkiga fasen
Vispa blandningen tills det börjar tjockna: den är klar när det blir spår i tvålmassan, lite på samma sätt som när man gör lös, hemmagjord majonnäs. Det finns filmer och bilder på internet som referens. Vispandet kan ta en evinnerlig tid, särskilt om man rör för hand. Nån gång såg jag nån som kopplat in en borr till en manuell dubbelvisp för att få upp farten. Det ska också gå att använda stavmixer, men då behöver man även ta små pauser och vispa för hand ibland.
Doftfasen
När tvålmassan börjar tjockna är det dags att tillsätta honung och malt kaffe, som ger tvålen en skrubbande effekt. Det går att droppa i eteriska oljor också, jag använder eukalyptus eller Pinus sylvestris. Alltså tall.
Slutfasen
Fyll tvålmassan i en avlång plåtform eller i individuella plastformar och låt stelna i 1-2 dagar.
Tippa ut tvålen ur formen och skär upp i lagom stora bitar med hjälp av en vass kniv. Låt tvålen eftermogna i en månad innan du använder den. Sen har du din alldeles egna marseilletvål, helt fri från konserveringsmedel men full med örter!