Skyfallet i Hallsberg blev ett uppvaknande för många. Kommunerna arbetar på planer för klimatanpassning, och endel husägare började också tänka till lite extra.
– Efter Hallsberg har frågorna kring dränering ökat, säger Mats Ericsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.
Han betonar att det vid extrem nederbörd, som skyfallet i Hallsberg, är i princip omöjligt för den enskilde villaägaren att skydda sig mot vattnet.
Men även om extrema skyfall fortfarande är relativt ovanliga, så drabbas ändå tusentals svenskar av mer eller mindre omfattande översvämningar varje år.
Enligt branchorganisationen Svensk Försäkring anmäldes 3 500 översvämningsskador år 2013, till en kostnad av 180 miljoner kronor.
Särskillt drabbade är hus med källare.
Kommer upp genom golvbrunnar
Alla hus har tre system som leder bort vatten. Ett dräneringssystem, ett avlopssystem och ett dagvattensystem. Det sistnämnda tar hand om regnvatten.
I vissa äldre hus är de tre systemen sammankopplade, vilket kan leda till överbelastning vid kraftiga regn. Då riskerar en blandning av regn- och avloppsvatten komma upp i huset igen, genom golvbrunnarna.
Ett sätt att få bukt på problemet är att separera de tre systemen, men det är en dyr och omfattande process. Då är det både lättare och billigare att skaffa en så kallad självstängande golvbrunn.
– De ser till att vattnet bara kan gå åt ett håll. Vi vill bli av med vattnet inifrån och ut och inte tvärtom, så att vattnet inte kan koka upp i våra bodelar, säger Mats Ericsson.
I övrigt kommer man långt med att hålla rent och öppet för vatten i exempelvis takrännor och golvbrunnar.
– Att rensa hängrännor och hålla rent och snyggt det kostar ingenting, det kostar lite tid. Men att byta en självstängande golvbrunn inne i huset, det kostar säkert ett par tusenlappar per golvbrunn, säger Mats Ericsson.