Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna röstade alla för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT, Jonas Ekströmer/TT

Så står partierna i regeringskrisen

Publicerad

Det politiska läget är låst efter måndagens misstroendeomröstning i riksdagen där statsminister Stefan Löfven (S) röstades ner.

Men vilka tänkbara vägar finns framåt och var står de politiska partierna?

Centerpartiet

Centerpartiet la ner sina röster i dagens misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven. Centerledaren Annie Lööf skrev under eftermiddagen på Twitter att hon och hennes parti fortsatt står bakom januariavtalet.

”I den politiska osäkerhet som nu råder är det uppenbart att Sverige behöver mer samarbete i mitten” skriver Lööf i sin tweet.

Statsminister Stefan Löfven sa efter misstroendeomröstningen att nu kommer att sätta sig ner och samtala med samarbetspartierna MP, C och L.

Liberalerna

Liberalerna la i likhet med Centerpartiet ner sina röster i dagens misstroendeomröstning i riksdagen.

Efter att statsminister Stefan Löfven förlorat omröstningen meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att man nu är i ett nytt läge och anser att januariavtalet upphört att gälla.

Sabuni meddelade även att Liberalerna kommer att eftersträva en borgerlig regering genom antingen talmansrundor eller extraval.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet röstade ja till ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.

Partiet kräver att punkt 44 i januariavtalet, som behandlar fri hyressättning i nyproduktion, ska dras tillbaka.  På en pressträff efter misstroendeförklaringen sträckte Vänsterledaren Nooshi Dadgostar ut en hand till Stefan Löfven och sa att hon vill att han ska komma tillbaka som statsminister om man stryker punkten i januariavtalet.  Dadgostar uppger att Vänsterpartiet kan tänka sig att förhandla med både regeringen och Centerpartiet. Man kan inte tänka sig att släppa fram en ny M-ledd regering med Ulf Kristersson som statsminister.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är för förslaget om en fri hyressättning i nybyggda lägenheter men valde ändå att rösta ja till misstroendet mot statsminister Stefan Löfven.

KD-ledaren Ebba Busch motiverade beslutet att rösta ner Löfven med att Kristdemokraterna vill se en borgerlig regering och en borgerlig budget.  När Ebba Busch under söndagskvällen gästade Agenda öppnade hon för att pröva ett nytt borgerligt regeringsalternativ där både Centerpartiet och Sverigedemokraterna skulle rösta för en regering ledd av M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna

Moderaterna röstade för att fälla statsminister Stefan Löfven i misstroendeomröstningen. Efter voteringen sa partiledaren Ulf Kristersson att han är ”beredd att bilda ny regering vilken dag som helst”. Han sa sig vara redo både för talmansrundor och ett eventuellt extraval men sa att det beslutet ytterst ligger hos statsministern.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna röstade i likhet med M, KD och V för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Efter omröstningen sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson att han hoppas att misstroendet leder fram till en ny regering men betonade att vägen dit är lång.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna röstade nej till misstroendet mot statsminister Stefan Löfven. En majoritet i riksdagen röstade dock ja, och statsministern fälldes.

På en pressträff efter omröstningen pekade Löfven på att den majoritet bestående av M, KD, SD och V som röstade ned honom är ”högst tillfällig”.

Löfven har nu en vecka på sig att antingen avgå eller utlysa extraval. Om han avgår kommer nya talmansrundor att inledas.

Statsministern vill i nuläget inte ge något besked om vad han kommer att göra men sa att man i första hand kommer att samtala med samarbetspartierna MP, C och L.

Miljöpartiet

Miljöpartiet röstade i likhet med Socialdemokraterna nej till misstroendet mot statsminister Stefan Löfven.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har tidigare uttryckt en viss förståelse för att Vänsterpartiet känner att ingen kompromissar med dem.

Hon hänvisar dock till den långa regeringsbildningen som ledde fram till januariavtalet och har sagt att Miljöpartiet kommer stå upp för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.