Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur syns gängvåldet i sociala medier? SVT:s reporter förklarar hur konfliken ser ut i den digitala miljön.

Så syns gängkriget i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de senaste månadernas våldsdåd i Stockholm har riktats mot bostäder. SVT Nyheters kartläggning visar att minst tio av adresserna kan kopplas till rappare – som gärna visar upp på sociala medier var de står i gängkonflikten.

– Det finns en marknad i att visa sin lojalitet mot vissa grupperingar, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om utbytet som vissa rappare och gängkriminella har av varandra. Låtar kan användas för att skicka signaler till olika grupperingar och i musikvideor visas vapen, pengar och gängtillhörighet upp.

Även på Instagram, Youtube och Tiktok publiceras mängder av material som berör konflikten. Enligt Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, finns det två viktiga anledningar för gängen att synas i sociala medier:

– Det ena är att visa makt. Sedan vet vi att de ibland har svårt att få tag i varandra. Då används sociala medier för att provocera fram varandra genom kränkande videor eller meddelanden.

Skapar ett varumärke

Han menar att det har blivit en allt viktigare kanal i den gängkriminella miljön.

– Det är så man både driver på konflikter och marknadsför hur man hanterar konflikter. Ofta finns det väldigt mycket våld i de här videorna: man visar upp sitt våldskapital.

För rapparna blir det ett sätt att skapa ett varumärke, säger Martin Lazar.

– Man vill visa vad man är kapabel till och vilken sida man väljer i konflikten.

Blir en kontaktyta

Han tror att kopplingen mellan gängvåldet, musiken och de sociala kanalerna kan få konsekvenser.

– Allt fler ungdomar lyssnar på musiken och ser klippen. Det blir en kontaktyta mellan de kriminella, rapparna och ungdomar, säger han och fortsätter:

– De har ett stort behov av barn och unga som kan ansluta sig till de kriminella nätverken.

Nu behöver polisen öka sin närvaro på sociala plattformar för att kunna tackla problemet, anser han.

– Vi försöker flytta fram våra positioner i sociala medier. Vi vet att det händer en hel del där.

Hur och var syns gängkonfllikten online? SVT:s reporter förklarar i klippet.

Fakta: Rapparna och gängen

Sedan den pågående våldsvågen i Stockholm bröt ut har SVT Nyheter kontinuerligt samlat in uppgifter om våldsdåden och kartlagt de utsatta adresserna. Med hjälp av källuppgifter, polisens egna kartläggningar över personer kopplade till kriminella nätverk och genomgång av innehåll i sociala medier, har vi kunnat se samband mellan våldsdåd och flera rappare. I minst tio fall har sprängningar eller skjutningar riktats mot adresser som på olika sätt kan kopplas till rappare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.