Demonstrationerna i Oslo har nu pågått i en vecka. Det var i torsdags förra veckan som de första samiska ungdomarna gick in på Olje- och energidepartementet och vägrade lämna byggnaden förrän vindkraftverken på Fosen i Norge revs.
Norska Høyesterätt, motsvarande Högsta domstolen, har slagit fast att vindkraftparken strider mot urfolksrättigheter. Men trots det står hela vindkraftparken kvar mer än 500 dagar efter domen.
Polisen på väg
Natten till måndagen bars ungdomarna ut ur departementsbyggnaden och sedan dess har de fått hjälp av tillresta demonstranter. Bland annat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har varit på plats hela veckan. Och precis som alla andra dagar har de under torsdagen satt sig vid ingångarna till de norska departementen för att hindra anställda att ta sig in.
– Vi har bett polisen att avlägsna demonstranter vid fyra departement, säger presstalespersonen Espen Evensen till NRK.
Kort senare började polisen bära bort demonstranter samtidigt som demonstranter runtomkring jojkade och skrek. Polisen säger till NRK att alla som förs bort tas till polishuset där de anmäls för brott och kan vänta sig dömas till böter.
På Olje- och energidepartementets fasad har de hängt upp en stor banderoll.
Ella Marie Hætta Isaksen, som fungerat som talesperson för aktivisterna hela veckan, säger att de nu även får hjälp av Greenpeace. Det är dock oklart exakt vad de gör på plats.
Möte mellan Sametinget och regeringen
Aktivisterna har under veckan fått stöd av Sametinget både på svensk och norsk sida. Sametingspresidenten Silje Karine Muotka (NSR) ska under dagen ha möte med representanter för den norska regeringen. Hon kommer då ställa samma krav som ungdomarna om att vindkraften rivs.
– Jag förväntar mig att departementet tar kravet på att det här brottet mot mänskliga rättigheter ska upphöra på allvar, säger hon i ett pressmeddelande som skickades ut tidigare i veckan.
Samtidigt väntas även renskötare från Fosen, de som i praktiken har drabbats av vindkraftverken, komma till Oslo under dagen.