• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gimvalls kåta tas upp i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen ställdes Anita Gimvall inför rätta vid Lycksele tingsrätt. Hon anklagas för brott mot områdesskydd efter turerna kring hennes kåta i Stenträsket.

– Det finns inget annat alternativ för mig, säger hon till SVT Sápmi.

Anita Gimvall har under 2020 uppfört en kåta i Stenträsket, Vindelfjällens naturreservat, inom strandskyddsområde. Enligt stämningsansökan har åtgärden inneburit skada, risk för skada eller annan olägenhet för de miljövärden som avses skyddas i naturreservatet.

Länsstyrelsen menar att hon helt saknar tillstånd för bygget i området.

Förra kåtan brändes

Det här är inte Anita Gimvalls första byggnad i området, hon hade en kåta på samma ställe innan, men den brändes ner av länsstyrelsen för fyra år sedan. Hon byggde då under 2020 en ny kåta på samma plats. Hon är av den åsikten att hon inte har byggt olovligt och åberopar urminneshävd då hennes förfäder har haft kåta på stället.

– Det känns ovant, säger en rätt spänd Anita Gimvall som tillsammans med sitt juridiska ombudet förbereder sig utanför sal1 i Lycksele tingsrätt.

Hennes ombud Tage Collberg har plöjt 1000 sidor och gått igenom material i tre månader.

– Det är ett omfattande ärende, säger han, men kan i övrigt inte kommentera så mycket i förväg.

”Ganska enkelt ärende”

Kammaråklagaren Stig Andersson säger att det från hans sida ett ganska enkelt ärende.

– Jag har svårt att se att det skulle vara urminneshävd och det är ändå tveksamt om det skulle få uppföras en ny kåta på en sådan plats.

En lång process

Efter förhandlingarna var Anita Gimvall ändå vid gott mod och tyckte att det hade gått bra. Det är och har varit en lång process och det har påverkat Anita Gimvall.

– Det är klart att det har varit jättejobbigt, men på något vis stärks man ju samtidigt, för att det finns inget annat alternativ för mig, säger Anita Gimvall.

Att eventuellt betala dagsböter för den här återuppbyggnaden av kåtan, vad tänker du?

– Det är ganska märkligt att man ska straffas för att man vill behålla sin kultur.

Domen väntas den 13 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.