• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Arjeplogs sameförening: Ligger i tiden att återbörda kvarlevorna

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Christin Blind, en av de drivande i Arjepologs sameförening nåddes av beskedet om repatriering av kvalevorna som förvarats vid Lunds universitet. Hennes första reaktion:

– Det ligger i tiden att återbörda kvarlevorna efter den mannen vars släktingar bor här.

För att kvarlevor ska kunna lämnat till Arjeplog har en process pågått där såväl universitet som kyrkan varit involverade.

– Vi har haft ett bra samarbete, tycker Ann-Christin Blind som nu kan fortsätta planeringen inför ceremonin med begravning.

Sameföreningen väntar på besked även från Uppsala universitet för där förvaras också kvarlevor som de önskar ska återbördas, kvarlevor från en man vars ättlingar bor i Arjeplog.

Sameföreningen har uttryckt en önskan om att det ska ske framåt sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.