I dag måste den som vill öppna en gruva där ett Natura 2000-område berörs göra en prövning innan en bearbetningskoncession är klar.
Men i fredags kom regeringen med förslaget att Natura 2000-prövningen ska redan i samband med miljöprövning. Det för att förenkla processen för nya gruvor.
”Jag är inte förvånad”
Gruvbolaget Boliden, som vill öppna en koppargruva i Laver utanför Älvsbyn, är positiva till regeringens förslag. Det kan vara en ny möjlighet för dem att få tillstånd till gruvan. Men hos berörd sameby, Semisjaur-Njarg, är tongångarna inte lika positiva.
– Jag är inte förvånad, men jag hade hoppats att det här skulle vara över. Men det är klart, Boliden har investerat många miljoner redan och de är väl inte beredda att släppa det ännu, säger Anders-Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg sameby.
Han fortsätter:
– För vår del innebär en gruva Laver enorma konsekvenser för renskötseln. Semisjaur-Njarg sameby som den ser ut i dag med alla renskötare kommer inte att finnas kvar.
Vill undvika dubbelarbete
Samebyn skulle helt enkelt tvingas dra ner på antalet renar så kraftigt att flera renskötare inte längre skulle kunna fortsätta, enligt Fjällås.
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) säger att förändringen inte ska göra att fler gruvor får tillstånd.
– Det blir mindre krångel för bolagen och förhoppningsvis medför ändringen att man har bättre överblick över Natura 2000-påverkan. Det kommer att vara en exakt likadan prövning som lagen säger i dag om Natura 2000, bara att man gör det i ett senare skede när man vet mer om projektet, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
”Blir sämre för renskötseln”
Men Anders-Erling Fjällås är inte överens med näringsministern.
– Det finns ju en anledning till varför ordningen är som den är och jag är ganska övertygad om att den förändringen kommer bli till det sämre för renskötseln, naturen och miljön, säger Anders-Erling Fjälls.
I sin ansökan lade Boliden fram att det är för tidigt i processen att göra en Natura 2000-utredning vilket då ledde till att Bergsstaten sade nej till gruvan. Regeringen har tidigare gått på Bergsstatens linje.
Boliden har överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen där ärendet fortfarande ligger. Regeringen tillsätter nu en utredning för att ändra lagstiftningen som ska vara klar 28 februari 2023.