Ingrid Inga i talarstolen, debatt om budget 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingrid Inga i talarstolen, debatt om budget 2023. Foto: Stefan Karlsson

Budgeten het fråga på plenum

Uppdaterad
Publicerad

Idag på eftermiddagen började Sametinget behandla budget för 2023. En punkt som alltid skapar debatt och kritik från oppositionen.

Styrelseordförande Håkan Jonsson föredrog budgeten i talarstolen och började med att berätta att Sametingets ekonomiska läge aldrig har varit så allvarlig som detta år.

– Den budget vi ska hantera i dag är den svåraste som jag varit med och hanterat.

– Vi har bara fått en indexuppräkning på budgeten som är mindre än en procent, så kan man ställa det mot inflation som är 8-9 procent, då förstår man att det här är stora problem. Vi kommer till regeringen äska om en tilläggsbudget. Om den prognos håller som vi har från Sametingets sida så kan vi gå back åtskilliga miljoner, säger Håkan Jonsson.

Oppositionen saknar underlag

När ordförande Paulus Kuoljok öppnade för debatt så var det första som framkom i talarstolen att oppositionen anser att de inte har fått ordentliga underlag att utgå ifrån.

– Det saknas underlag för hur förra årets budget har hållit och om den har gjort det, hur mycket överskott blev det. Om man ska anta budgeten måste alla papper finnas på bordet och det är de inte. Budgeten är det absolut viktigaste för oss politiker eftersom det är via den som vi styr Sametingets verksamhet, säger Ingrid Inga.

Håkan Jonsson, styrelseordförande, menar att det egentligen är förvaltningen som sköter om det och att han inte kan uttala sig om det.

– Självklart är det viktigt med riktiga underlag men ska vi specifiera och lägga ut alla utgifter då skulle det bli väldigt omfattande men dom kommer att få information om det. Det här är ju en informationspunkt i stort sett när det gäller den interna budgeten, då får dom ställa frågor och få svar, svarar Håkan Jonsson på kritiken.

Kritik mot medelförflyttningar

Men det var inte den enda kritiken som framkom under debattens början.

Marianne Gråik, ordförande Samelandspartiet, lyfter att hon ser att man flyttat pengar från främjandeanslaget till rennäringen, till förvaltningen.

– Varenda renskötare, renägare, sameby, sliter. Det här känns inte bra.

– När det varit mindre katastrofskadeersättning brukar rennäringsnämnden kunna ge pengar till samebyarna till olika projekt. De pengarna som finns i främjandeanslaget för rennäringen, de ska stanna där, sa Marianne Gråik i talarstolen.

Upprörd nämndsledamot

Marita Stinnerbom, Guovssonásti, nämner de extra miljonerna man fått till rennäringsanslaget och är inne på samma linje som Gråik.

– Döm om min förvåning när rennäringsnämndens ordförande sedan godkänner att tjänster som legat på förvaltningsanslaget flyttas till rennäringsanslaget.

Hon är märkbart upprörd, och partiet Vuovdega får sig en känga.

– Nu snor den här sittande styrelsen 3,2 miljoner från rennäringen.

Strax före 18.00 antog Sametinget styrelsens förslag till budget 2023. Både Ingrid Ingas tilläggsförslag och det gemensamma tilläggsförslaget från partierna Guovssonásti, Samelandspartiet och Min Geaidnu avslogs av Sametinget. Oppositionspartierna reserverade sig mot beslutet.

Svårt ekonomiskt läge för Sametinget, enligt styrelseordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårt ekonomiskt läge för Sametinget, enligt styrelseordförande. Foto: Stefan Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.