Debatt om återfunna trummor: ”Vi ska jobba för att behålla dem”

Uppdaterad
Publicerad

De samiska trummor från 1700-talet med ett ursprung i Västerbotten som nu tillfälligt visas i Stockholm kan få en förlängd visningstid i Sverige. Trummorna som återfanns på ett museum i Marseille har sedan i höstas gått att beskåda vid Östasiatiska museet. Men för att trummorna ska kunna visas längre ansöker man nu före månadsskiftet för att förlänga tiden att ha trummorna i landet.

– Vi hoppas och tror att de ska gå att visa vid världskulturmuseet i Göteborg, berättar Kerstin Andersson för Amnesty Sápmi som var en av deltagarna vid paneldebatten i veckan.

1700-talstrummor

Det var med hjälp av bildkonstnären Anna Senno som en trumman efter många turer återfanns i Marseille där senare ännu en trumma hittades. Trummorna beslagtogs från samer på 1700-talet och processen att få tillbaka trummorna pågår parallellt men tar lång tid.

– Sverige är sämst i klassen, säger Kerstin Andersson, som menar att andra länder som till exempel Norge bättre förstått hur det i samiska mått viktiga föremålen måste få komma hem och tas om hand.

Hon menar att det måste skjutas till pengar eftersom det behövs kompetens för att förvara de unika föremålen.

Heliga föremål

Nu hoppas man alltså på att kunna förlänga tiden som trummorna kan visas i Sverige med sex månader som om det går igenom kan ge möjligheten att se de samiska trummorna i Göteborg senare i år.

– Sen diskuteras förstås var trummorna ska landa den dag de återlämnas till Sápmi. Det har bland annat talats om Silvermuseet men också om Lycksele skogs- och samemuseum, säger Kerstin Andersson och avslutar:

– Eftersom trummorna en gång i början av 1700-talet användes där Rans- och Grans samebyar verkar kan det vara rimligt att de får komma till det området. Det är heliga föremål och viktigt att de får komma hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.