Gammplatsen i Lycksele. Här har tidigare samiska kvarlevor återbördats. Till höger Mikkel Jakobsson, ordförande i Lycksele sameförening. Foto: SVT

Efter 160 år – nu lämnas kvarlevor tillbaka till Lycksele sameförening

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt 160 år ska ett skelett överlåtas från Uppsala universitet till Lycksele sameförening.

Nu väntar endast regeringens beslut.

– Det här är inga föremål utan våra förfäder, säger Mikkel Jakobsson, ordförande i Lycksele sameförening.

Ett monterat skelett från en samisk kvinna som donerats till anatomiska institutionen vid Uppsala universitet ska repatrieras. Detta efter en begäran av Lycksele sameförening. För Mikkel Jakobsson, ordförande i sameföreningen, har ett studiebesök på universitetet etsat sig fast i minnet.

– Jag såg det där skelettet, det var helt galet, de stod i garderober med lakan för. Så vek jag undan lakanet och så stod hon där. På bröstbenet stod det ”lappkvinna, skänkt av provinsläkare Ångström, Lycksele 1863”.

Skänktes för 160 år sedan

Skelettet skänktes till universitetet 1863 av provinsialläkaren Johan Ångström och nu, drygt 160 år senare, väntar endast regeringens beslut om hemställan.

– Bilden av henne har jag ju haft i huvudet hela tiden och tänkt att hon där, hon ska tillbaka.

Riksantikvarieämbetet redovisade i mars 2024 uppdraget ”Förutsättningar för identifiering och återlämnande av samiska föremål och samiska mänskliga kvarlevor” till regeringen. Genom uppdraget har de analyserat och lämnat förslag på hur man kan underlätta processer som innefattar återbördande av samiska kvarlevor.

”Inga föremål – våra förfäder”

– Det känns bra att alla de här statliga institutionerna har börjat förstå vad det är frågan om att det här är inga föremål utan våra förfäder, människor som levt för inte allt för länge sedan, säger Jakobsson.

Regeringen har, inför 2025, beslutat att ge Riksantikvarieämbetet i uppdrag att genomföra en informationsinsats om möjligheten för organisationer som företräder de nationella minoriteterna att söka bidrag för återlämnandeprocesser.

– Det finns jättemycket kvarlevor och alla är unika, så vi får se om pengarna räcker. Men jag tror inte att just det här kommer bli någon dyr historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.