Renskötaren om BRÅ-rapporten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brå släppte nyligen en rapport om hatbrott mot samer. Renskötaren Sara Skum berättar i klippet om sina tankar om det. Foto: SVT

Efter Brå-rapporten – renskötaren hoppas på ökade straffvärden

Publicerad

Brå släppte nyligen en rapport om hatbrott mot samer.

Renskötaren Sara Skum hoppas att det i framtiden ska bli ökat straffvärde för hatbrott.

– Jag hoppas att man ska tas mer på allvar när man anmäler, säger hon.

För några veckor sedan släppte Brå för första gången en rapport om hatbrott mot samer där drabbade delade med sig av skrämmande minnen och upplevelser.

Sara Skum är renskötare och har själv upplevt hur hennes renar plågats och dödats. Att det nu släppts en rapport om problematiken tycker hon är bra.

– Det betyder jättemycket för oss som har försökt att synliggöra det här i flera år. Det är en viktig rapport, och jag tror och hoppas att det blir en del av en upprättelse på något sätt, säger hon i veckans 15 minuter från Sápmi.

Kristina Sehlin Macneil, docent i samiska studier vid Umeå universitet, har läst rapporten.

– Det är särskilt oroväckande att felaktigheter och missvisande information har publicerats i både dagspress och andra sorters media. Det är något som eldar på, det tycker jag är särskilt illa och förstärker rasismen, diskrimineringen och fördomar mot samer.

Vill se ökat straffvärde

Rapporten är inlämnad till regeringen och Sehlin Macneil anser att det viktigaste är hur man går vidare nu.

– Det krävs engagemang från politikerna, det krävs att man tillskjuter resurser för att stärka upp arbetet mot hatbrott och det krävs ytterligare kunskap.

Sara Skum hoppas att rapporten ska ge effekt i framtiden.

– Jag hoppas att det leder till ett ökat straffvärde vilket i sin tur kan göra att brotten kan lösas. Renägare ser i dag att det läggs inte tillräckligt med resurser. Sen hoppas jag också att hatbrott kan bli en rubricering som är mer självklar när man anmäler till polisen och att man tas på allvar.

Se veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 16:05 i SVT2. Eller när som helst på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.