Efter den Augustpris-nominerade debutromanen så har nu 24 åriga Moa Backe Åstot släppt sin andra bok, Fjärilshjärta. Det firades med snittar och boksignering på Hotell Åkerlund i Jokkmokk varifrån författarens släkt härstammar.
Inspirerad av sin egen resa
Historien i kretsar kring tonårstjejen Vilda och hennes resa att finna sig själv och sin plats i det samiska samhället. Moa Backe Åstot tar upp brännande frågor som vad det innebär att vara same och vem som egentligen äger rätten till språket. Detta är frågor som också författaren brottats med tidigare.
– Det här med samisk identitet är något jag har funderat mycket på själv när jag var ung. Jag tänker att speciellt i tonåren blir det där så viktigt – att försöka förstå vem man är.
Hur det hade kunnat bli
En viktig milstolpe i Moas egen resa var när hon beslöt sig för att börja ta tillbaka sitt språk, lulesamiskan. När SVT Sápmi möter upp henne i Jokkmokk inför boksläppet på torsdagen så reflekterar Moa kring hur hennes egen resa med språket sett ut. Hon kommer då fram till att hon upplever sig ha haft väldigt tur ändå. I och med att språket fortfarande fanns kvar i släkten så kunde Moa, till skillnad från huvudkaraktären Vilda, söka stöd hos de hon hade runt sig. Och det var i tankarna kring detta som Vildas historia växte fram.
– Det är något jag har tänkt mycket på – vad hade hänt om jag inte hade haft det det stödet? Hur hade kunnat vara för mig om jag istället hade känt mig väldigt ensam i den resan? Jag ville utforska en sådan berättelse för att se – hur kan det bli då?