Ole Henrik Magga, vice ordförande i Sámi Giellagáldu. Foto: Adam Karls Johansson/Sameradion

Efter regeringens budget – Sámi Giellagáldu kan tvingas lägga ner

Publicerad

Regeringen skär ner i anslagen till Sámi Giellagáldu.

Den samnordiska språkliga organisationen är nu oroliga att man riskerar att avvecklas.

– Det här är en direkt katastrof för de samiska språken, säger Ole Henrik Magga, vice ordförande i Sámi Giellagáldu.

På torsdagen presenterade regeringen sin höstbudget och där skär man ner på anslagen till bland annat Sámi Giellagáldu. Det är en samnordisk samisk språklig organisation som bland annat arbetar med språkforskning och standardisering av det samiska språket.

Sámi Giellagáldu skriver nu i ett pressmeddelande att man riskerar att lägga ner verksamheten innan man ens har hunnit komma igång ordentligt.

– Genom att skära ner i budgeten signalerar den svenska regeringen att samiska språk inte har något värde. Det är mycket oroande för framtiden, säger Per-Eric Kuoljok, ordförande för Sámi Giellagáldu och fortsätter:

– Konsekvenserna för detta samarbete är enorma och om det blir verklighet att avsluta verksamheten kommer det att innebära att vi måste initiera en uppsägning av elva fast anställda och all utveckling av samiska språk stoppas.

Finansieras av tre Sameting

Sámi Giellagáldu finansieras av sametingen i Norge, Sverige och Finland och samarbetsavtalet bygger på att sametingen betalar en tredjedel var.

Men Sametinget på svensk sida har tidigare i år meddelat att det är troligt att de kommer att behöva skära ner hela nästa års anslag för att finansiera driften av Sámi Giellagáldu.

På finsk sida har Sametingets styrelse dessutom meddelat styrelsen för Sámi Giellagáldu att de inte helt kan finansiera en tredjedel av budgetbehovet enligt avtalet.

– Det här är en direkt katastrof för de samiska språken. På vilket sätt ska de samiska språken stärkas och utvecklas så att de har en framtid, om grunden för all språkutveckling ska rivas och avslutas, säger Ole Henrik Magga, vice ordförande i Sámi Giellagáldu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.