Emma Donovan (t.v) nekades åka taxi på Perth flygplats (t.h). Foto: Ian Laidlaw, pressbild/David Woodley, EPA, TT

Emma Donovan nekades åka taxi: ”Började gråta”

Uppdaterad
Publicerad

Den aboriginska storstjärnan Emma Donovan nekades i helgen att åka taxi.

Samtliga chaufförer på flygplatsen sade nej – enligt henne på grund av hudfärgen.

– Jag kände mig osynlig, säger hon till The Guardian.

Australien fortsätter vara splittrat kring urfolken. Efter att landet röstat nej till att låta urfolken få ett erkännande i grundlagen i den historiska folkomröstningen förra året kommer flera vittnesmål om rasism.

Senast i raden är från Emma Donovan, hyllad aboriginsk artist och låtskrivare och nu aktuell med sitt nya album ”Til My Song is Done” som hon i helgen lanserade i Melbourne.

Det var också då som händelsen inträffade. Efter ha landat på Perths flygplats så skulle hon ta en taxi hem till förorten Victoria Park, men nekades då av samtliga chaufförer på flygplatsen, vilket hon först berättade om i ett inlägg på på Facebook.

”Det här var rasism”

En chaufför påstås ha sagt till henne att han inte betjänade hennes ”typ av människor”.

”Jag vet att det här inte var ett missförstånd utan jag vet att det här var rasism i sin renaste form”, skriver hon.

Efter ha blivit nekad flera gånger om brast hon ut i tårar innan hon till slut blev erbjuden skjuts av en annan passagerare som också köade till taxi.

– Jag kände mig i stort sett osynlig, det var den känslan jag hade. En av dem sa att de inte tar emot min typ av människor, och det var då jag började gråta och blev upprörd, säger hon till The Guardian.

Hon säger att det här inte heller var första gången hon blivit nekad taxi på grund av sin hudfärg.

Ska lämna in klagomål

I sitt Facebook-inlägg valde Donovan också att dela med sig av bilder på flera av taxibilarnas registreringsskyltar och men utan att avslöja vilka chaufförer eller bolag de körde för. Hon säger att hon tänker lämna in ett klagomål efter händelsen.

En talesperson för Western Australias transportdepartement säger till The Guardian att man ”inte tolererar rasistiskt beteende från förare som kör på begäran”.

Emma Donovan har uppträtt i mer än 25 år. Två av hennes album har nominerats till Australian Music Prize och hon har medverkat i flera dokumentärer.

Hon har också nominerats till flera Deadly, National Indigenous Music och National Live Music Awards.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aboriginska demonstrationer i Australien i samband med nationaldagen Australia Day som firas till minne av att britterna kom till landet 1788. För aboriginerna var det början på en lång period av diskriminering och fördrivning av urfolk från deras mark. Foto: DIEGO FEDELE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.