Erland Elias

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tv-personligheten Erlend Elias söker sina rötter i Sápmi i en ny SVT-serie som har premiär till hösten. Foto: Privat/SVT

Erlend Elias söker sina rötter i Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Den norska tv-personligheten Erlend Elias fick som vuxen veta att han är same och är nu på jakt efter sin kultur.

Sökandet har lett honom på en resa genom hela Sápmi.

– Det har varit en emotionell berg-och-dalbana, men det har varit väldigt kul, säger Erlend Elias.

Erlend Elias har en framgångsrik podcast och har tidigare medverkat i program som ”Erlend Elias søker lykken” och ”Farmen kendis”, men i programmet ”Röda mattan eller renar” utforskar han för första gången sin bakgrund.

– Jag visste inte att jag var same förrän jag var vuxen, och innan det här programmet kunde jag nästan inget om samer. Jag trodde att det var en kultur som håller på att dö ut, men det är otroligt coolt att se hur välbevarad kulturen är, säger Elias.

Kulturkrockar genom hela Sápmi

Under resan har Elias stött på många kulturkrockar. Han berättar att maten, vissa jobb och hur man pratar med varandra har varit annorlunda till vad han är van vid.

– Det blir en krock mellan Erlends röda mattan-liv och sen ska han helt plötsligt gå på toa i skogen. Tittarna kommer verkligen få se en berg-och-dalbana av känslor, säger producenten Robert Andersson.

Programmet kommer att sändas på SVT i fem delar och startar i november.

Se intervjun i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.