Den 6 mars tidigare i år kom beskedet att striden om vindkraften på Fosen till slut var över. Då hade den Södra Fosen-gruppen redan kommit överens med regeringen och nu enades även den Norra Fosen-gruppen och regeringen om ett avtal.
En del av avtalet var att både Norra och Södra-fosen gruppen skulle få en ersättningsyta för bete och sju miljoner norska kronor i årlig ersättning under hela koncessionsperioden, fram till 2043.
Nu har Norska institutet for bioekonomisk forskning (NIBIO) presenterat en utredning med ett första förslag på var dessa områden skulle kunna ligga.
”Viktigt att vi har kommit vidare”
De anser att området Håmmålsfjellet-Sålekinna mellan Tolga och Os är det klart mest lämpliga som tilläggsområde för vinterbete och regeringen kommer nu att gå vidare med det här området.
– Det är viktigt att vi nu har kommit ett steg vidare i processen med att följa upp medlingsavtalen i Fosen, säger olje- och energiminister Terje Aasland enligt NRK Sápmi.
Leif Arne Jåma, ledare för den södra gruppen, om området:
– Området har bra vinterbetesegenskaper. Det är en viktig princip för eftervärlden att när renbetesmark tas ifrån oss så ska den ersättas med ny mark, säger han.
Området ska vara lämpligt för vinterbete och ligga på ett acceptabelt transportavstånd från Fosen.
Silje Karine Muotka, norska Sametingets president, lovordar arbetet som nu har gjorts.
– Det är ett viktigt steg framåt. Jag hoppas att de som berörs av att området görs tillgängligt som tilläggs- och ersättningsområde för rennäringen, är tillmötesgående och lösningsorienterade så att rennäringen kan nyttja dessa områden på ett bra sätt, säger hon.
Lantbrukare missnöjda
Men lantbrukarna i området är betydligt mer missnöjda. Det har under många år pågått konflikter mellan lantbrukare och renskötare i området där lantbrukarna anser att renarna förstör för dem som driver jordbruk.
– Lantbrukarförbundet reagerar väldigt starkt på förslaget att flytta hit renar från Fosen. Här riskerar staten att begå en ny kränkning för att kompensera för en annan kränkning, säger Bjørn Gimming från Norges lantbrukarförening, till NRK Sápmi.