I helgen kom nyheten att länsrådet Johan Antti inte får förlängt forordnande av regeringen. Det här kommer samtidigt som regeringen flaggar för att man vill satsa på gruvnäringen – och just Antti har ofta stått i skottgluggen när gruvbolag inte beviljats tillstånd eller blivit anmälda för misstänkta miljöbrott.
– Vad som ligger bakom att ett länsråd måste lämna vet jag inget i det enskilda fallet men över tid har jag sett att gruvnäringen satt ganska mycket press på myndigheter att agera i linje för att få tillstånd för nya gruvor, säger Arne Müller.
Han fortsätter:
– I den pressen har det också ingått att man har direkt kritiserat enskilda tjänstemän. Vilket jag tycker att är ganska anmärkningsvärt.
Ingen stor gruvnation globalt
Arne Müller är journalist, med bakgrund på SVT, och författare med gruvnäringen som sitt främsta bevakningsområde. Han konstaterar att det är bäddat för konflikt när tempot för beslut skruvas upp men han är samtidigt inte förvånad eftersom det nu är valår.
Han vill sätta in Sverige i ett globalt perspektiv när nu den ökande jakten på metaller blivit så tydlig.
– Visst, i europeiskt mått är Sverige en stor gruvnation men knappast globalt, säger han, och menar att metallpriser som svänger kan bli en ödesfråga för samebyar som berörs.
Regeringen vill komma till beslut
I nuläget ser han att det finns ett tiotal gruvprojekt inom området Sápmi som kan vara på gång. Det här är i områden där bland annat rennäringen redan har fått stå tillbaka till fördel för bland annat storskaligt skogsbruk, vindkraftverk och andra gruvor.
Det här gör att gruvorna lär fortsätta möta starka protester precis som vi har sett i Kallak under de senaste åren.
– Om man ser det utifrån regeringens bedömning så verkar det ganska tydligt att man vill komma till beslut i en del av de här ärendena. Man vill sända den signal som den nya näringsministern sände när han tillträdde genom att säga att socialdemokraterna älskar gruvor.
Hör författaren och journalisten Arne Müller i klippet ovan.