Experten: ”Jag skulle definiera det som ett hatbrott”

Uppdaterad
Publicerad

 ”Lilla lappjävel” kan  klassas som ett hatbrott, det menar Görel Granström, docent i rättsvetenskap vid juridiska institutionen på Umeå universitet.

– Det är viktigt att vardagsrasism anmäls och tas på allvar, menar hon och manar drabbade att anmäla brott.

Samer utgör enligt Brottssförebyggande rådets statistik endast 1 procent av de som utsatts för hatbrott enligt polisanmälningar gjorda 2020. Det motsvarar ett 20-tal anmälningar.

Görel Granström tror att det finns ett stort mörkertal, delvis för att få har vetskap om vad ett hatbrott är.

  – Vart ska jag vända mig? Kan jag bli trodd? Har jag förtroende för polisen? Det är så många aspekter som spelar in när man utsätts för någonting, säger Görel Granström.

Exempel på vardagsrasim

När hon såg SVT Sápmis inslag om incidenten där en barnvakt till ett litet barn fick höra nedsättande glåpord blev hon glad att se att det väckte redaktion:

– Jag tycker att det är fantastiskt att man säger ifrån och jag hoppas ju, med tanke på att de här brotten varit prioriterade så länge i rättsväsendet, att man också tar det på allvar om en anmälan kommer in.

Görel Granström tycker att det är ett tydligt exempel på vardagsrasism.

– Det är händelser som är vanligt förekommande. Naturligtvis ska man inte stå ut med det, utan frågan är vad man kan göra åt det och det här är väl ett jättebra sätt att uppmärksamma det, prata om det och förhoppningsvis komma till en förändring.

Många fall hamnar i läget ord mot ord och att det inte går att bevisa vem som sagt vad.

– Som jurist måste jag säga att man ska anmäla så att det kan utredas och sen kanske det blir så att det blir ord mot ord, men jag tror att det för ett brottsoffer är viktigt att man blir lyssnad på, att man får berätta sin historia, och att man även om det inte går vidare till åtal får en förklaring till varför det har blivit så, det tror jag är jätteviktigt.

Ska ha möte med alla inblandade

Mamman till Hilje och Hiljes barnvakt har inte polisanmält händelsen men valde att berätta om det inträffade för att de själva utsatts för liknande. De vill lyfta frågan om hur vanligt det är även 2022 att nedlåtande ord om samer används.

Företagaren till konferensanläggningen säger till SVT Sápmi att man ska ha ett möte där man reder ut eventuella missförstånd och vidhåller att den sortens ord och förolämplingar inte får förekomma på arbetsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.