Förbundsjuristen: Många är rädda för att utsättas för fysiskt våld

Uppdaterad
Publicerad

Att få fler samer att anmäla brott som kan upplevas som främlingfientliga går långsamt framåt. Svenska samers riksförbund som arbetar med opinionsbildning vittnar om att många tycker att det är tröstlöst när inte brott utreds eller leder till något.

  – Att det var 20 personer i senaste BRÅ-undersökningen är ett framsteg för längre tillbaka var det noll, säger SSR:s förbundsjurist Jenny Wik Karlsson, som helst sett att  precis alla anmält för att statistiken ska bli mer rättvisande.

Runtom i Sápmi vittnas om hatbrott. Människor som blir kallade L-ordet i både skolor och i krogmiljö. Men anmälningarna är ändå väldigt få. Enbart 1 procent av alla anmälningar om hatbrott i Sverige under 2020 gällde samer enligt BRÅ. När Hilje, 1, utsattes för orden ”lilla lappjävel” valde familjen att inte anmäla, något som alltså är vanligt.

Jenny Wik Karlsson menar att SSR aktivt arbetar för att vägleda medlemmar att göra anmälan när de utsatts för hat eller hot. Det finns särskild checklista på förbundets hemsida.

Rädsla för fysiskt våld

– Det finns förstås troll på nätet som skriver och som ibland kan leda till förtalsanmälan men sen har vi de som sitter i det tysta och sen kan bli ett hot försåväl djur som människor och agerar fysiskt våld. Det är det många är rädda för, säger Jenny Wik Karlsson.

Hon konstaterar att de frågor som nu utreds, vem som får jaga ovan odlingsgränsen, älgjakt och så vidare, riskerar leda till mera hot.

– Det som är mest skrämmande är när människor, oavsett tillhörighet utsätts för nedsättande ord eller behandlas illa gång på gång. Då blir det normaliserat och det är flera medlemmar som vittnar om det. Här har staten och myndigheter också en viktig uppgift att stå upp och sätta stopp, menar Jenny Wik Karlsson.

Viktigt för statistiken

Den maning hon ger de som vänder sig till SSR är att anmäla för att det också ska synas i statistiken för hon menar att mörkertalet av fall där samer utsatts för hot och hat är stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.