Förre minoritetspolitiske utredaren: ”Det har tagits beslut men ändå står det stilla”

Uppdaterad
Publicerad

Det är två veckor kvar till valet. Förre statlige utredaren Lennart Rohdin är kritisk när han utvärderar den minoritetspolitik som förts, även om han ser ljuspunkter.

Lennart Rohdin var 2017 regeringens särskilde utredare och lade fram förslag till en stärkt minoritetspolitik. Han var då kritisk till hur Sverige hanterar sitt urfolk och sina nationella minoriteter. Han är fortsatt kritisk.

– Det som är det allvarliga är att det fortfarande inte sker något för att stärka minoritetsspråken i skolan. Och det är ändå det som är kärnan i minoritetspolitiken. Ska vi få människor i fortsatta generationer att kunna använda sina minoritetsspråk så måste skolan börja fungera och det gör den inte idag.

Följ SVT Sápmis valbevakning

”Finns ljuspunkter”

Det han anser varit positivt i statens minoritetspolitik de senaste åren är bland annat en på pappret skärpt minoritetslag och tydligare skrivningar när det gäller rätten till äldreomsorg och förskola på minoritetsspråk i förvaltningskommuner.

Men han vill se en uppföljningsmyndighet som kan sätta tryck på kommunerna.

– När så många av landets kommuner så många år efter att vi fått en lag och efter det att lagen har skärpts fortfarande struntar i minoritetslagen. Det visar väldigt tydligt att uppföljningen inte fungerar.

Se tre  frågor till Lennart rohdin inför valet  om minoritetspolitiken i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet