Storsejen har länge varit en fisk som förbryllar forskare i Norge.
Den dyker upp tidigt på sommaren. Men sedan försvinner den – och ingen vet vart den tar vägen.
Det skulle forskarna hitta svar på i en storsatsning på att förse tio fiskar med sattelitsändare. Nu under hösten skulle de få alla svar – men då blev de mest förbryllade.
– Jag började tänka för sändaren visade att vattentemperaturen var 36 grader, säger Keno Ferter, forskare vid Norska havsinstitutet, till SVT Sápmi.
Fick ny riktning
36 grader varmt i vattnet utanför Nordkap, det kunde inte stämma. Dessutom hade fisken inte sett dagsljus på två månader. Det där med att storsejen mystiskt försvinner började få en helt annan betydelse innan forskarna till sist insåg: Storsejen hade blivit uppäten av en val.
Plötsligt fick projektet en helt annan inriktning. För även om det nu var försent att få reda på något om just den storsejens förehavanden så kunde de få helt unik information om valar.
Det var bara ett problem.
Bara en procent av den insamlade datan från sändaren går att ladda ner över satellit. För att de skulle få reda på mer var de tvungna att få tag på sändaren. Så där började jakten.
Jagade utbajsad sändare
Någon jakt på valen blev det däremot inte. Sändaren bajsades ut ganska snart därpå. Så i stället fick forskarna jaga den utbajsade utrustningen.
– Den drev länge längs med norska kusten. Den var nära land en gång men då kom det en storm och den drev vidare, säger Ferter.
Vid flera tillfällen var han på väg ut för att fånga upp det men vädret tillät det aldrig – det samtidigt som sändaren drev längre och längre mot Ryssland.
– När jag äntligen hade tänkt att nu passade allt med vind och strömmar så försvann den.
Sändaren hade flutit över gränsen och slutade genast skicka ut information.
Vad tror du har hänt då?
– Det vet vi ju inte, det finns flera teorier, att någon kan ha tagit upp den till exempel. Men troligtvis är det så att batteriet tagit slut precis då.