• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förslag på en lokal förvaltning av jakt och fiske i Arjeplogs kommun är framtagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslag på en lokal förvaltning av jakt och fiske i Arjeplogs kommun är framtagen. Foto: Stefan Karlsson

Förslag på lokal förvaltning av jakt och fiske på remiss

Publicerad

Projektet Rádestit i Arjeplog kommun, som pågått i ett och ett halvt år går nu in i en ny fas. Ett förslag på hur en lokal hållbar förvaltning av jakt och fiske i kommunen är framtagen och förslaget är skickad ut på remiss.

Initiativtagare till projektet är kommunens fem samebyar. Anders Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg sameby berättar att efter Girjasdomen i HD – där Girjas sameby fick ensamrätt att förvalta jakt och fiske inom samebyns område ovan odlingsgränsen – började samebyarna diskutera med varandra om hur man skulle ställa sig, gå via domstol för att få förvaltningsrätten eller kontakta lokalbefolkningen för att höra om det fanns intresse för att diskutera en lokal förvaltning.

– För samebyarna är den viktigaste frågan att renarna inte blir störda, det är det allra viktigaste för oss och om vi kan ha det så, då är det bra.

Förslaget är färdigt

Nu har projektet arbetat fram ett förslag på hur en lokal förvaltning av jakt och fiske i kommunen skulle kuna se ut. Silvermuseet är projektägare och medaktörer förutom samebyarna är företrädare för jakt, fiske och besöksnäringen. Fram till 10 september är förslaget ute på remiss. Malin Brännström, chef på Silvermuseet förklarar kort hur uppbyggnaden ser ut.

– Det är en ideell förening där det finns representation från samebyarna, jägarna, fiskarna, besöksnäringen och där kan också enskilda vara medlemmar och man fattar det här övergripande besluten och samverkar om upplåtelsen av jakt och fiske. Föreningen startar ett bolag som sköter driften och finns med ett lokalt skötselkontor här i Arjeplog.

Osäkra på medverkan i början

Jägareförbundets Arjeplogskrets var lite tveksamma i början om att delta i projektet men bestämde sig för att gå med, med önskan om att få mer inflytande än i dagens system, berättar Dan Marklund, företrädare för Arjeplogs jägare. Alla parter har fått kompromissa, ingen har fått igenom sin vilja helt och hållet.

– Jag hoppas att vi får ett okej så vi kan gå vidare med det här så att alla kan kompromissa och vi kan komma fram till en lösning där vi kan försöka med en lokal förvaltning och sen får man väl utvärdera det på x antal år för att se hur det har funkat och blir det bra, då tycker jag att man borde försöka på fler ställen, säger Dan Marklund.

– Jag tror att det är bättre att sätta sig ner runt ett bord och prata. Alla får säga sin mening och sen får man kompromissa, så måste det vara, säger Anders Erling Fjällås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.