Kalhygge och utredaren  Göran Enander

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våren 2023 fick Göran Enander uppdraget att utreda hållbarheten i Svenska kyrkans skogsbruk. och på onsdagen presenterades slutrapporten. Foto: SVT

Förslaget: Svenska kyrkan bör anpassa skogsbruket efter samerna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkans utredning om skogsbruket är klar. Nu föreslås kyrkan anpassa sitt skogsbruk efter samiska behov.

Satsningen skulle kosta kyrkan motsvarande 100 miljoner kronor per år i minskade intäkter.

För tre år sedan bad Svenska kyrkan om ursäkt för historiska oförrätter mot det samiska folket. Även skogsbruket, och dess påverkan på rennäringen togs upp i samband med ursäkten.

I april 2023 fick Göran Enander uppdraget att utreda hållbarheten i Svenska kyrkans skogsbruk och på onsdagen presenterades slutrapporten.

I utredningen föreslås att Svenska kyrkans skogsbruk ska leva upp till urfolksrättens principer och att principen om fritt och informerat förhandssamtycke, FPIC, ska föreslås införas i kyrkoordningen.

Ska värna rennäringen

Enander menar också att man måste värna rennäringen som en del i kyrkans officiella ursäkt till det samiska folket.

– Förvaltning av marker är centralt i försoningsarbetet och klarar inte kyrkan att anpassa sin verksamhet i det så blir det ingen tyngd i försoningsarbetet. Skogsbruket behöver renskötselanpassas, säger han och fortsätter:

– Det ska vara glesare skogar, mer eller mindre ingen markberedning, man ska ta hänsyn till flyttleder och då spara man områden med hänglaven.

Heliga platser ska undantas

Samtidigt föreslår man enligt utredningen även bland annat införa att heliga platser undantas skogsbruk.

”Genom avtal ska organisationer med anknytning till det samiska folket kunna utnyttja kyrkans skog för att hämta slöjdämnen. Heliga platser för samerna ska undantas helt från skogsbruk och dessa platser ska förvaltas gemensamt av samerna och kyrkan”, står det i utredningen.

Kostnad: 100 miljoner kronor

Samtidigt föreslås att 20 procent av skogsarealen skyddas för biologisk mångfald och kolinlagring och en tredjedel av arealen ställs om till naturnära skogsbruk. På resterande arealen anpassas skogsbruket med ökad generell hänsyn till biologisk mångfald, minskad hyggesstorlek och högre ålder på skogen innan den får avverkas.

I och med ett mindre fokus läggs på ekonomisk avkastning tror utredaren att Svenska kyrkans nettointäkter från skogsbruket kommer att minska med en fjärdedel, drygt 100 miljoner kronor per år. Det motsvarar ungefär 0,4 procent av kyrkans totala intäkter per år, enligt utredaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.