I klippet: Terje Haugen, ledare för Fosen renbetesdistrikt, om stödet från ungdomarna i Oslo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Terje Haugen, ledare för Fosen renbetesdistrikt, om stödet från ungdomarna i Oslo. Foto: Alf Simensen/Heiko Junge/TT

Fosen-renskötaren: ”Vi är vana vid kamp från morgon till kväll”

Publicerad

När Fosen-demonstrationerna utanför stortinget i Oslo pågått en vecka åkte ledaren för Fosen renbetesdistrikt ner till huvudstaden. Tillsammans med sina renskötarkollegor ville han träffa ungdomarna som kämpade för deras sak.

– Vi kom för deras skull, säger Terje Haugen.

Det var en rörd ledare för Fosen renbetesdistrikt som kom till Oslo för att träffa demonstranterna. SVT Sápmi träffade honom på plats i Oslo.

– Det känns jättebra och rörande att få det stödet. Jag hade aldrig trott att det skulle vara ett sådant stöd, säger Terje Haugen.

I åtta dagar demonstrerade ungdomarna utanför Stortinget i Oslo, mot att Norges största vindkraftspark i Fosen fortfarande står kvar, trots att den bryter mot urfolksrätten.

– Det gör ju något med en person när så många unga människor offrar sig för en sak, det känns väldigt bra, säger Haugen.

”Kamp från morgon till kväll”

Det började 1999 med ett vindkraftverk på Fosen. Allt eftersom åren gick så byggdes fler och fler vindkraftverk inom renbetesdistriktet, och i dag har 7 av distriktets fjäll vindkraft. Distriktet är delat i två – Sörfosen och Nordfosen. Förtvivlat försökte renskötarna i Nordfosen förhandla om att ett av vindkraftsparkerna Roan inte skulle byggas ut.

– Men så byggde de ut Roan ändå och det var då problemen startade, säger Haugen.

Kampen mot vindkraftverken har pågått i snart 23 år. Trots att Terje Haugen i dag närmar han sig pensionsåldern, är hans största bekymmer framtiden. Hans dotter är beredd att ta över driftsenheten den dagen Terje själv väljer att sluta, men framtiden för henne ser inte ljus ut.

– Jag är väldigt bekymrad över vad som händer med renantalet. Går renantalet ner ännu mer, så säger det ju sig själv att man blir tvungen att sluta. Det tyder på att vi har för små betesområden.

Ni har ju kämpat i 23 år, hur orkar man kämpa så länge?

– Som renägare och same så är vi ju vana vid kamp från morgon och kväll, det har känts naturligt att stå i kampen,  men det har aldrig varit en tanke på att ge upp, aldrig.

”Hela Fosen har ju ett jätteproblem med vindkraftverken”

Merparten av Fosens renhjord undviker i dag vindkraftsparkerna. Nordfosens renhjord har spridit sig norrut på olika små områden som är vindkraftsfria. Att hålla koll på en så pass spridd renhjord är svårt, konstaterar Haugen.

– Det är tekniskt omöjligt att bedriva rendrift i ett vindkraftsområde, avslutar Haugen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.