Den 20 juni släpps Fredrik Österlings spänningsroman Vinterblod. Boken handlar om de eskalerande konflikterna i norr och pendlar mellan 1600-talet och nutid.
– Mycket handlar om konflikter mellan befolkningsgrupper, gruvexploateringar och andra aktuella teman, säger Fredrik Österling.
– Och förstås samepolitik.
”Det började gro”
Idén till boken föddes under tiden det var en konflikt mellan honom och sametingets styrelse. Då tänkte han mycket på vad det är som driver folk att göra vissa saker och bete sig på ett visst sätt.
– Då började det gro i huvudet på mig, säger han.
Han hade länge funderat på att skriva en bok. Till en början var det tänkt att bli en släktkrönika men under tidens gång ändrade han tanken. Han ville skriva en bok både för det samiska samhället, men också för de som inte vet så mycket om hur det är att leva uppe i norr.
Hur har det varit att skriva boken?
– Väldigt kul och otroligt lustfyllt. Det har varit roligt att sträcka ut och tänja lite på gränserna, säger han.
Karaktärer som påminner om verkliga personer
Och tillbaka till samepolitiken. Fredrik Österling säger att det är många karaktärer som kanske påminner om verkliga personer. I boken finns bland annat en karaktär som är sametingets styrelseordförande. Men Österling betonar att allt är fiktion.
– Det är enkelt att göra den kopplingen, att det är Håkan (Jonsson) jag skriver om, men nej, jag skulle inte säga att det han, säger han.
Har bokskrivandet på något sätt varit till hjälp att bearbeta det du har varit med om under din tid som kanslichef?
– Absolut, visst är det så. Jag är en sån som skriver mycket och har alltid skrivit mycket. För mig har det också någon form av terapeutisk funktion, säger han.