Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Gállokdomen dröjer – regeringen får mer tid att yttra sig

Publicerad

Regeringen hade till och med i dag den 8 januari på sig att lämna in sitt yttrande i ärendet kring gruvan i Gállok/Kallak.

Men nu har man ansökt och blivit beviljade mer tid på sig fram till den 15 februari.

I mars 2022 beviljade dåvarande regeringen bearbetningskoncession till gruvplanerna i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk. Beslutet kallades historiskt och gruvbolaget belades med en rad villkor.

Beslutet överklagades av Jåhkågasska tjiellde, Sirges sameby samt Naturskyddsföreningen och den 20 september förra året avslutades förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det har varit en oro för hur det ska bli men jag är också hoppfull att vi kommer kunna stoppa gruvan, sa renskötaren Siri Länta från Jåhkågasska tjiellde, till SVT Sápmi.

Camilla Wikland, Jåhkågasska tjielldes juridiska ombud, sa efter förhandlingarna att hon trodde att en dom skulle komma inom några månader.

Men först ska regeringen i form av klimat- och näringslivsdepartementet yttra sig i frågan och de skulle ha lämnat in synpunkter senast i dag den 8 januari.

Men nu har det skjutits fram ytterligare.

I ett mejl till SVT Sápmi skriver Högsta förvaltningsdomstolen att Näringslivsdepartementet ansökt om och beviljats anstånd med att inkomma med yttrande till och med den 15 februari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.