• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Grönlands regeringschef Múte Bourup Egede kommer inte delta i Nordiska rådets möten. Arkivbild. Foto: LEIFF JOSEFSEN

Grönland pausar deltagande i Nordiska rådet

Publicerad

Grönland sätter sitt deltagande i Nordiska rådet på paus, rapporterar den grönländska tidningen Sermitsiaq.

Anledningen är att Grönland känner sig diskriminerade.

Grönlands regeringschef Múte Bourup Egede menar att Grönland hålls utestängt från att vara med och diskutera de viktigaste frågorna i rådet.

I ett öppet brev meddelar han att samarbetet på regeringsnivå med Nordiska rådet läggs på is och att han inte kommer att delta i framtida möten:

”Jag kan inte fortsätta att delta i evenemang där det förekommer diskriminering mellan deltagarna. Som en konsekvens av detta kommer jag inte att delta på Grönlands vägnar i Nordiska rådet och kommer därför inte att närvara vid Nordiska rådets session i Reykjavik i höst”, sade Múte Bourup Egede i ett uttalande på tisdagen, skriver Sermitsiaq.

Anledningen till beskedet är att Grönland hålls utanför ett kommande sommarmöte mellan regeringsledare i det nordiska samarbetet, där även Tyskland kommer att delta.

Enligt Egede har det svenska ordförandeskapet i Nordiska rådet meddelat att varken Färöarna, Åland eller Grönland kommer att bjudas in eftersom mötet endast kommer att behandla utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.

Nordiska rådet är det parlamentariska organet för det nordiska samarbetet och grundades 1952. Rådet har 87 valda medlemmar från Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Färöarna, Grönland och Åland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.