Håkan Jonsson Foto: Jenny Israelsson Skoglund/SVT

Håkan Jonsson: Känns tryggare med Nato-medlemskap

Publicerad

Den militära närvaron väntas öka i Sápmi då både Finland och Sverige ansluter sig till Sápmi. Det behöver däremot inte betydelsevis vara något negativt, enligt Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

– Med den militära situationen som vi har idag så skulle det kännas lite tryggare med ett medlemskap i Nato, säger han till SR Sameradion.

Regeringen beslutade i måndags att ansöka om medlemskap i Nato. Finland tog samma beslut förra helgen. Detta innebär att tre av rikena inom Sápmi kan inom en snar framtid kan vara en del av militäralliansen.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson konstaterar i en intervju med Sameradion att den militära närvaron kommer att öka i Sápmi – men att det inte betydelsevis behöver vara något negativt sett till världsläget.

Tycker du att vi ska vara med i Nato?

– Jättesvår fråga, det är lättare att svara på den om ett år, då man vet vad det innebär i praktiken, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Lyssna på hela intervjun med Håkan Jonsson på SR Sameradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.