Hampus Nessvold var först ut med att sommarprata. Foto: Mattias Ahlm

Hampus Nessvold berättar om sin farfars samiska bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Hampus Nessvold var först ut med att sommarprata i P1.

Där berättade skådespelaren bland annat om sin farfars samiska bakgrund.

– Han var väldigt stolt över sitt ursprung och samiska bakgrund, säger Nessvold i programmet.

Skådespelaren Hampus Nessvold, känd för bland annat humorserien ”Terese i Kassan” som går att se på SVT Play var först ut att sommarprata i P1 i år.

I sitt sommarprat berättade han bland annat om sin samiska koppling.

Sommar i P1 2024

– Min farfar Finn Ola Nessvold kom till Sverige från Norge och lämnade sin familj när han var 16 år. Han kom från en samesläkt i Karasjok och han hade sin egen jojk och pratade samiska. Han var väldigt stolt över sitt ursprung och samiska bakgrund, säger han.

Han berättar att hans farfar ofta gillade att jojka.

– Min pappa har berättat att det var inte ovanligt att farfar kunde jojka när han hade kompisar över. Och hur pappa då helt aningslöst skämdes och suckade. Så som jag själv på samma aningslösa sätt skämdes och suckade när jag var barn och han ställde sig upp och jojkade ibland. Det kan inte ha varit lätt att upprätthålla den samiska kulturen i Värnamo.

Namnets bakgrund

Nessvold berättar vidare att hans efternamn kommer från sin farfar och att familjen var tvungna att byta namn för att få äga mark.

– Man valde då Nessvold som gården i Karasjok hette, säger han.

Finn Ola Nessvold gick bort för snart fyra år sedan.

– Jag ångrar att jag inte frågade dig mer om din uppväxt och vad som förde dig till Sverige. Jag ångrar att jag suckade när du jojkade farfar, du var stolt över var du kom ifrån och vem du var. Och jag är stolt över vart vi kommer ifrån och att heta Nessvold.

Sommar i P1 sänds från 22 juni till 18 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i P1 2024

Mer i ämnet