• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kronofogden: ”Vi sparar pengar åt Anita genom att elda upp kåtan”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan fick kronoinspektör Mattias Lindgren uppdraget att elda upp Anita Gimvalls kåta vid Stenträsket i Storumans kommun.

Nu har han fått ärendet på nytt på sitt bord.

– Vi sparar pengar åt Anita genom att elda upp kåtan, att dra dit en byggfirma för att riva skulle bli alldeles för dyrt för Anita, säger kronoinspektören.

Anita Gimvall som hävdar att det alltid funnits en kåta på platsen och att hon gjort en ny koja på samma plats för att slåss för sin samiska rätt till att nyttja platsen – som det gjorts i generationer före henne. Hon får stöd från Sametingets ledning, där man lovat att stötta Anita så långt det bara är möjligt. Ärendet har lyfts i Sametingets styrelse nu i april.

”Jag har empati”

Men enligt mark- och miljööverdomstolen är byggnaden olaglig och måste bort. En överklaganstid kan fördröja men enligt Mattias Lindgren som arbetar för Kronofogdemyndigheten i Skellefteå kommer det troligtvis bli som sist – handräckning från polisen och att kronofogdemyndigheten sätter eld även på den återuppförda byggnaden inom naturreservatet.

– Den ska bort från naturreservatet, vi försöker agera så att det blir så bra som möjligt även om det är svårt. Jag har empati, men gör bara mitt jobb. Hur skulle det bli om jag agerade utifrån hur jag kände, då skulle vi ha anarki, säger Lindgren och drar paralleller till hur han tvingats avhysa hyresgäster han tyckt synd om.

Anita fortsätter kämpa

Förra gången kåtan vid Stenträsket sattes i brand 2018 var han på plats, liksom många av de som gav sitt stöd till Anita Gimvall som fortsätter att kämpa för att få lov att ha sin koja här.

– Jag ska kämpa så länge jag orkar, men jag vet inte hur länge, sa Anita Gimvall till SVT Sápmi för en knapp månad sedan då hon genom SVT fick kännedom om domstolsbeslutet.

– Mitt jobb är bara att verkställa det som de som har mycket högre utbildning än jag fattat beslut om, avslutar Mattias Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.