Indigenous bastards

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Musikvideon spelades in i Umeå. Foto: F Oskarsson/J Holgersson/SVT

Här förbereds mellanakten till Samiska Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Mellanakten är i form av en musikvideo och spelas in i Umeås regionsjukhus och dess katakomber.

– Jag har fått ett fantastiskt spännande band att jobba med, säger regissören Viktor Lindgren.

Bandet som ligger bakom musiken till Samiska Melodifestivalens mellanakt heter Indigenous Bastards och är ifrån Anár/Enare på finsk sida.

De kommer att sjunga på både nord-, skolt- och enaresamiska.

– De har bett om en musikvideo och jag har fått ett fantastiskt spännande band att jobba med. Jag fick lyssna på en låt av dom och tyckte den var fantastiskt bra. Väldigt tung, suggestiv, klubbig, och jättemycket energi, säger Viktor Lindgren, regissör.

I storyn är bandet tillfångatagna

Idén till musikvideon kom ovanligt snabbt för regissören.

– Vi har spelat in på regionsjukhuset och i deras katakomber, så längst ner i källaren och det ser ganska ruskigt ut.

I musikvideons story är bandet tillfångatagna i en institution tills de bryter sig loss. När de väl är ute möts de av en auktoritet som de dansar omkull.

– Sedan åker de iväg i en cabbad Volvo, avslutar Lindgren.

Nytt namn på svensk sida

Nytt för i år är att tävlingen, som tidigare år gått under namnet Sámi Grand Prix även på svensk sida, nu formellt heter Samiska Melodifestivalen. SVT sände tävlingen första gången 2022 på samiska och förra året med svenska kommentatorer. I år samproducerar SVT livesändningen tillsammans med NRK.

Tävlingen är som vanligt uppdelad i två kategorier, jojk och sång, med sex bidrag i varje kategori. Vinnaren i respektive kategori väljs av tittarna och den svenska publiken röstar i Melodifestivalens app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.