På Sámi Duodji är man väl förberedd, även om allt inte är helt klart inför marknaden.
– Nu är det mycket ”prepping”. Vi har två utställningar kvar som ska sättas upp så det är mycket att färdigställa. Allt är inte på plats ännu men snart, säger Johanna Njaita, Sámi Duodjis vd.
Mitt i marknadsplatsen byggs den stora restaurangkåtan upp som egentligen består av sex stora tältkåtor.
– Folk som sätter upp kåtorna och tar ner dem, folk som skottar snö och allt det andra och folk som jobbar inne i kåtan, totalt tror jag att vi är 65 personer som jobbar under marknadsdagarna, säger Roger Rimpi, ägare av Samelandsresor som driver restaurangkåtan.
Och du chefar över dem eller klarar de sig själva?
– Jag ser att allt går bra, sen far jag hem och äter kött och lyssnar om telefonen ringer. Om den inte gör det, då går jag inte ut, skrattar Roger Rimpi.
Tema hållbarhet
Fjäll- och samemuseet Ájtte mitt i Jokkmokk har många besökare under marknadsdagarna, omkring 10 000 brukar det vara. Nytt för i år är bland annat flera låneutställningar som invigs under marknaden. Personalen är beredda på anstormningen, säger Elina Kuhmunen som är ansvarig för vintermarknaden.
– Det har varit mycket att göra men jag känner att jag har kontroll. Vi har föreläsningar och musik och utomhus bjuder vi på kaffe vid en eldstad.
Årets tema är hållbarhet.
– Vi har försökt att ordna föreläsningar som passar in i temat hållbarhet, bland annat en med professor Gunvor Guttorm om slöjd och hållbarhet och en om samisk byggnadsvård, säger Elina Kuhmunen.
– Mina förväntningar är att allt förarbete har gått bra och att det kommer mycket folk, det får gärna vara minus 25, tycker jag, det är bra, säger Roger Rimpi.