Här dyker Jon-Henrik Fjällgren och Greta Thunberg upp på Tensta tunnelbanestation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dyker Jon-Henrik Fjällgren och Greta Thunberg upp på Tensta tunnelbanestation. Foto: Kowan Alshawish

Jon Henrik Fjällgren höll gerillakonsert på tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

På kort varsel höll Jon Henrik Fjällgren, Climate Live, Sáminuorra och Greenpeace flera gerillakonserter på  Stockholms tunnelbana.

Idéen till konserterna väcktes av den 8-dagars långa demonstration som hölls utanför Stortinget i Oslo förra veckan. Samiska och norska ungdomar demonstrerade mot att Norges största vindkraftspark i Fosen fortfarande står kvar, trots att den bryter mot urfolksrätten.

– Jag är här för att uppmärksamma situationer för samer och ursprungsbefolkningar runt om i världen och berätta om vad som händer. Staten och myndigheterna ska se över det här och börja ta ansvar och följa samernas rättigheter, säger Jon Henrik Fjällgren.

”Har inget med mello att göra”

På lördag tävlar Jon Henrik Fjällgren tillsammans med Arc North och Adam Woods i Melodifestivalens final. Enligt Fjällgren så har inte onsdagens konserter något att göra med Melodifestivalen, utan det här är en fråga som är ständigt aktuell för honom.

”TV-programmet ska vara fritt från ställningstaganden”

Att en melodifestival aktuell artist tar ställning på det här sättet är inget problem för Melodifestivalens ledning så länge han inte gör det under festivalen.

– Melodifestivalen i sig är ingen plattform för politiska budskap och därför ska tex TV-programmet vara fritt från ställingstaganden. Men alla medverkande artister har naturligtvis rätt att uttrycka sin åsikt i sammanhang utanför Melodifestivalen, säger Anders Wistbacka, projektledare Melodifestivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.