Jon-Henrik Fjällgren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jon Henrik Fjällgrens mamma, Ulla, berättar om hur det var då hon hämtade honom på barnhemmet i Colombia. Och vi får se hans första resa tillbaka till barnhemmet i vuxen ålder. Foto: SVT

Jon Henrik Fjällgren tvingades skippa långledigheten med dottern: ”Måste ju överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Jon Henrik Fjällgren hade tänkt vara ledig i ett år.

Men efter en konflikt med sin tidigare manager där han förlorade en massa pengar så måste han försörja sig.

På torsdag ska han uppträda inför världsledare på naturtoppmötet i sitt födelseland Colombia.

Jon Henrik Fjällgren är aktuell med ny musik och släppte den 11 oktober låten ”When the spirit is calling” som är en hyllning till ursprungsbefolkningarna, men också en kampsång för deras mänskliga rättigheter.

Texten är skriven för både hans ursprung i Colombia och hos det samiska folket. Och på torsdag återvänder han till sitt födelseland när han ska stå på scenen under FN:s naturtoppmöte om biologisk mångfald i Colombia och sjunga för världsledare.

– Det känns lite som min uppgift att göra det här, att vara en röst för dem som inte vågar, att sjunga för de här makthavarna som sitter med stora frågor om klimatet och urfolken och samtidigt berätta för dem om vem jag är och vad jag tänker, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Konserten med samma namn som låten är i Cali, samma ort som Fjällgren tillbringade sina första månader i livet innan han blev adopterad.

– Jag tänker prata för urfolken i världen så gott jag kan. Situationen för många urfolk i världen är ohållbar, där de tvingas kämpa för sin överlevnad, sin mark, sitt land och sin framtid, säger han.

”Måste ju överleva”

Samtidigt berättar Jon Henrik Fjällgren för tidningen att han hade hoppats slippa uppträda och turnera för en lång tid framöver och i stället varit långledig och hemma med dottern Ella, 4.

Men i februari polisanmälde han sin före detta manager för bedrägeri och förskingring där förundersökningen fortfarande pågår, vilket enligt Fjällgren har gjort att han förlorat en massa pengar.

– Jag hade tänkt att ta ledigt i minst ett år, men jag har inte haft den möjligheten. Jag måste ju överleva. Tanken var förut att jag skulle jobba som sjutton och sedan ta långledigt och vara där hos henne. Men efter svårigheterna som hänt så blev jag tvungen att i stället ta en jäkla massa jobb, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.