Ájttes krav: Vi vill ha nationellt ansvar över samiska föremål

Publicerad

I Norge och Finland finns nationella samemuseum, men inte i Sverige. Trots att Ájtte Svenskt Fjäll- och samemuseum i Jåhkåmåhkke tidigare ställt krav att få nationellt ansvar över samiska kulturföremål, så får museet inget löfte om det från nya kulturminister Parisa Liljestrand (M).

För snart ett år sen bad Ájtte om ett möte dåvarande kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) för att kunna diskutera frågan om att få nationellt ansvar över samiska föremål som finns på andra museer. Men enligt museichef Elisabeth Pirak Kuoljok hördes inte ett knyst från regeringen, inte ens en kvittens på att man mottagit deras hemställan. Nu ställer Ájtte samma krav till Parisa Liljestrand (M)

– Kravet är ett ökat statsanslag och att man tittar på Ájttes roll i Museisverige, att vi få ett nationellt ansvar, säger museichef ELisabeth Pirak Kuoljok.

De senaste sju åren har Ájttes statsanslag legat på samma nivå.

– Vi har nu 1,5 miljon kronor. Vi behöver minst det dubbla.

Basutställningen bara på svenska och engelska

Ett exempel på hur det påverkar Ájtte är att museet inte har översättning till de fem samiska språken på deras uppdaterade basutställning om koltar, utan den finns bara på svenska och engelska.

– Det är kostsamt och vi arbetar hela tiden på att söka externa medel för museets arbete för det samiska språket och vår samiska samling.

Inget löfte från kulturministern

I ett mejlsvar till SVT Sápmi skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) att Ájtte är viktig aktör för den samiska kulturen och kulturarvet som regeringen har stort förtroende för. Men hon ger inget rakt svar vad gäller nationellt ansvar för museet.

”Vad gäller frågan om vilken plan regeringen har för samiska föremål på museer så verkar de offentliga museerna och myndigheterna i Sverige som självständiga institutioner. Detta innebär bland annat att museerna själva ansvarar för att förvalta sina samlingar”, skriver hon.

Hon fortsätter:

”Regeringen planerar att avisera hur man avser att hantera vad riksdagen tillkännagav tidigare i år, om att utreda de juridiska, ekonomiska och praktiska förutsättningarna för att ta fram ett sammanhållet regelverk för att identifiera och återbörda samiska föremål och kvarlevor”.

Forsatt dialog med Nordiska museet

I fjol påbörjades dialogen mellan Nordiska museet, som har världens största samiska samling, och Ájtte då museet öppnade upp för ett återbörande av samiska föremål till Sápmi.

– Det har inte hänt så väldigt mycket. Men däremot så för vi samtal med Nordiska museet. Men vi har haft hårt ansatta, samtidigt som de har haft mycket att göra på Nordiska museet. Frågan är aktuell fortfarande, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef på Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.